Indiska huvudstaden New Delhi kämpar med farlig luftförorening, precis som flera områden i Kina, ändå säger länderna nej till nollutsläpp 2050. Foto: Harish Tyagi/EPA/Andy Wong/AP/TT

Utspel: Indien och Kina säger nej till nollutsläpp 2050 – COP26 i fara

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa klimatkrav för alla till år 2050 leder till orättvisa och strider mot Parisavtalet – i ett skarpt formulerat brev protesterar Indien och Kina tillsammans med andra utvecklingsländer mot att alla länder ska ansluta sig till målet om att vara klimatneutrala till år 2050. Utspelet är ytterligare ett hot mot det kommande klimatmötet i Glasgow.

Storbritannien driver på hårt inför klimatmötet COP26 att alla länder ska sluta upp bakom målet om nollutsläpp till 2050. Det är nödvändigt för att nå målet om max 1,5 graders temperaturökning enligt FN:s klimatpanel. Och många länder har redan mål om nettonoll till 2050, de representerar omkring 70 procent av världsekonomin. 

Målsättningen har verkat okontroversiell. Men nu har ett utspel från en grupp om 24 “likasinnade” utvecklingsländer gjort 2050-målet till en ny stridsfråga på klimatmötet. Indien är tongivande men även Kina, Indonesien, Egypten, Saudiarabien och Vietnam hör till de länder som nu skriver att ett sådant mål ökar klyftan mellan rika och fattiga länder och stoppar deras rätt till ekonomisk utveckling. De anser att målet är en “global målsättning” som inte kan gälla alla länder. De rika länderna istället måste göra mer. 

“Stora, utvecklade länder trycker nu på för att flytta målstolparna i Parisavtalet från vad som vi kommit överens om tidigare...det här nya 'målet' är emot Parisavtalet och klimaträttvisa.” 

”Måste lämna utrymme i atmosfären”

De rika länderna har inte bara svikit löften om klimatbistånd, och att leva upp till egna utsläppsminskningar före 2020, enligt utvecklingsländerna. De anklagar även de rika länderna för att inte se till sin historiska skuld i utsläppen. Utvecklingsländerna anser att de har rätt till vad som återstår av den krympande kolbudgeten. 

“Rika länder måste, i ljuset av historiska utsläpp, lämna återstående utrymme i atmosfären för utvecklingsländernas rätt till ekonomisk utveckling och sikta på total fossilfrihet inom tio år.” 

Parisavtalet bygger på ett “gemensamt men olika ansvar” för rika och fattigare länder, men utspelet förstärker istället klyftan i ett kritiskt skede innan COP26. 

Kina har ett mål att vara klimatneutralt till 2060, men har ändå skrivit under brevet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer