Kvinnor i Saudiarabien bör inte tvingas bära fotsida klädesplagget abaya, anser en ledamot i Saudiarabiens högsta religiösa råd. Foto: TT

Saudisk skriftlärd: Tvinga inte kvinnor bära abaya

Uppdaterad
Publicerad

Saudiska kvinnor bör inte tvingas bära abaya, den kaftanliknande fotsida dräkt som ska symbolisera religiositet. Det har en ledamot i Saudiarabiens högsta religiösa råd sagt, i ett möjligt tecken på ljummare vindar för landets kvinnor.

– Över 90 procent av fromma muslimska kvinnor i den muslimska världen bär inte abaya. Så vi bör inte tvinga människor att bära abaya, sade Abdullah al-Mutlaq i ett tv-program på fredagen.

Nyligen har kvinnor fått rätt att vara åskådare vid sidan av män vid idrottsevenemang och fått tillstånd att köra bil.

Ledamöterna i rådet tillsätts av regeringen. Och även om uttalandet om abaya inte med säkerhet leder till en lagändring är det ändå det första i sitt slag från en högt uppsatt religiös auktoritet i det ärkekonservativa kungadömet.

Den snabbt allt mäktigare 32-årige kronprinsen Mohammad bin Salman anses vara drivande för moderniseringen av delar av samhällslivet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer