”Det är överväldigande, det är ett privilegium” säger forskningschefen Wouter van der Veen om sin upptäckt. Foto: Reuters

Uttråkad forskare löste gåtan om Van Goghs sista målning av en slump

Uppdaterad
Publicerad

Wouter van der Veen satt i coronakarantän och var uttråkad av ett telefonsamtal när han fick syn på ett vykort i sitt arkiv. Det skulle bli starten på en jakt som nu har lett fram till motivet till den världsberömda konstnären Van Goghs sista målning.

Det över 100 år gamla vykortet föreställde ett landskap där träden utmärkte sig på ett särskilt sätt. Wouter van der Veen som är forskningschef på den ideella organisationen Van Gogh-institutet fick en uppenbarelse.

– Plötsligt såg jag det bara. Det sa bara klick. Formationen av trädrötterna var väldigt lik den från målningen.

Coronapandemin

Målningen han pratar om är Van Goghs sista kända målning ”Trädrötter” som konstnären tros ha målat bara timmar före sin död.

Den exakta platsen för motivet har varit okänt ända sedan Van Gogh dog 1890, men efter van der Veens upptäckt har forskare nu hittat trädrötterna i en brant i franska orten Auvers-sur-Oise utanför Paris.

– Det är överväldigande, det är ett privilegium och det gör en väldigt ödmjuk. När man upptäcker något sånt här inser man att man har rört vid historien och att det är större än en själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet