Foto: TT

Vaccin mot denguefeber på väg

Uppdaterad
Publicerad

Forskningen för att ta fram ett vaccin mot denguefeber har pågått länge och nu har en ny framgångsrik studie publicerats. Den visar att det finns hopp för ett nytt vaccin.

Mia Eriksson Holst befann sig på ett hotellrum i Hong Kong, på väg hem från Thailand 2011, när symptomen slog till.

– Jag hade en fruktansvärd huvudvärk, som inte var normal. Jag kunde knappt öppna ögonen. Jag gick in i badrummet och där fick jag så stora magsmärtor att jag föll ihop på golvet, säger hon.

Väl hemma i Sverige visade proverna vad Mia Eriksson Holst misstänkte, hon hade fått denguefeber, även kallad benbrytar-feber.

– Det gör så otroligt ont, så där rakt in i skelettet. Det är en väldigt jobbig smärta, säger hon.

Blivit vanligare

Med sjukdomen kom också 30 dagars feber, åtta veckors hostande, enorm trötthet och karaktäristiska utslag i form av ett rutnät på kroppen.

Denguevirus sprids via myggbett, framför allt i tropiska områden. Sjukdomen har blivit allt vanligare och har spridits runt jorden.

Runt 150 svenskar anmäls smittade efter utlandsresor, främst de som varit i Thailand, varje år. Men många är smittade utan att veta om det, eftersom sjukdomen inte behöver vara allvarlig. Många hinner därför tillfriskna innan de kommer hem.

20.000 barn i ny studie

Det finns inget botemedel mot denguefebern, men man har länge forskat för att ta fram ett vaccin.

En ny studie, gjord med drygt 20.000 barn i Latinamerika, som publicerats i ”The New England Journal of Medicine” ger hopp om ett nytt vaccin.

– Det här är bland de viktigaste sjukdomarna vi har kvar, som vi inte har ett vaccin mot i dag. Förhoppningsvis kan man ta det här vaccinet hela vägen nu, vilket har varit väldigt svårt när man jobbat med det här tidigare, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Myggsprej viktigt

Än så länge finns vaccinet alltså bara på försöksstadiet och det handlar sannolikt om några år innan det kan finnas på marknaden.

Mia Eriksson Holst bor växelvis i Thailand och märker av en ökning av denguen.

– Efter det här är vi, hela familjen, väldigt strikt. Myggsprej, kläder och myggnät, det är ju det man kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.