Vaccinmotstånd stort problem i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 i Afrika har ökat med 83 procent på bara en vecka. Det visar nya siffror från Världshälsoorganisationen, WHO. Och Sydafrika är inne i en häftig fjärde smittvåg som drivs av den nya varianten omikron. Men trots den mycket snabba spridningen vill många ändå inte vaccinera sig.  

– Jag vet inte vad som finns i den där sprutan och det sägs att folk blir sjuka av vaccinet, säger Kim Kanmeyer när SVT besöker området Athlone i Kapstaden.

I veckan rapporterade Sydafrika den högsta dagliga smittsiffran under hela pandemin med 26 976 nya konstaterade covidfall på en dag. För en månad sedan, innan omikron upptäcktes i landet, låg den siffran på ett antal hundra fall.

Men på många av landets vaccineringsstationer är aktiviteten ändå låg. Vid Athlone fotbollsstadium har myndigheterna byggt en anläggning för drive in-vaccinering, men få dyker upp.

Fatima Peters är ansvarig för vaccineringsstationen. 

– Vi hade hoppats på många fler. När den nya varianten omikron kom steg antalet besökare något, men det är inte direkt så att folk slåss om att få vaccinera sig, säger hon uppgivet.

Donerade doser kasserades

Sydafrika har ändå fullvaccinerat närmare 40 procent av den vuxna befolkningen. I andra länder på kontinenten har man bara lyckats nå några få procent. Snittet för kontinenten ligger på under 9 procent fullvaccinerade. Men då handlar det alltså inte om någon tredje dos ännu.  

Afrika fick vänta länge på att få tillgång till vaccin eftersom andra delar av världen ville vaccinera sin befolkning först. Och de donationer som kom fick ofta slängas.

– Det vaccin som skänktes var redan var på väg att bli gammalt och därför hann man inte med och var tvungen att kassera det, säger Charles Shey Wiysonge, professor i global hälsa vid Stellenbosch universitet.

Rykten, desinformation och misstro

När nu vaccineringen väl kommit igång finns stora logistiska utmaningar och brist på utrustning som exempelvis sprutor på många håll. Men även vaccinmotstånd ses som en allt större utmaning. En undersökning i 15 afrikanska länder gjord av forskningsnätverket Afrobarometer visade att endast 47 procent av de tillfrågade kunde tänka sig att vaccinera sig.  

Det sprids mängder av rykten och desinformation via sociala medier om vaccin. Misstro mot korrupta regeringar ses som en annan förklaring. Afrika har heller inte drabbats särskilt hårt i pandemin. Trots att smittspridningen har ökat den senaste veckan sker det från låga nivåer och människor har ofta andra mer akuta problem. 

– Barn dör för att det saknas förlossningsvård. Det finns tuberkulos, hiv och en mängd andra problem som många tycker att deras regeringar har struntat i. Och när myndigheterna nu säger att det är viktigt att vaccinera sig mot covid blir många misstänksamma och lyssnar på ryktena, Säger Charles Shey Wiysonge. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.