Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är Transnistrien egentligen? Hört SVTs utrikesreporter förklara regionen. Foto: SVT Nyheter

Vad händer i Transnistrien?

Uppdaterad
Publicerad

I februari bad den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien Ryssland om ”skydd”. Ett besked som kom efter varningar om en möjlig rysk annektering. SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg förklarar varför många nu oroas över det som händer i regionen.

Utbrytarrepubliken Transnistrien är officiellt en del av Moldavien och inget land, inte ens Ryssland, har erkänt dess självständighet.

Carl Fridh Kleberg menar också att Ryssland, åtminstone hittills, har nöjt sig med läget och inte hörsammat tidigare vädjanden från regionen om att få bli ryskt.

Kriget i Ukraina

– Det här är en destabiliserande faktor i Moldavien och skapar massa problem och spänningar. Moldavien har inte kontroll över sitt hela territorium vilket försvårar ett möjligt medlemskap i EU.

Hör mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lömska pengar, social instabilitet och Transnistrien – Här är den ryska verktygslådan för att destabilisera Moldavien. Foto: Sebastian Strandberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet