Vädjan inifrån stålverket: ”Snälla hjälp oss!”

Uppdaterad
Publicerad

I en ny video som ukrainska Azovbataljonen har släppt vädjar civila kvinnor om hjälp från omvärlden. Bilderna sägs visa vardagslivet i de mörka tunnlarna under stålverket i Mariupol.

– Vi vill leva i vår stad, i vårt land. Vi är trött på de här bombningarna, de konstanta flygattackerna. Hur länge till ska det fortsätta? säger en kvinna i videon.

– Snälla hjälp oss!

Kriget i Ukraina

Det är mörkt och linorna som går från vägg till vägg är fyllda av tvätt. Ett barn ligger och sover med en hemgjord blöja av plastpåsar.

Bilderna påstås visa civila i det belägrade stålverket i Mariupol. President Vladimir Putin har satt stopp för en attack mot området och istället beordrat styrkorna att omringa det.

”Finns ingen överenskommelse”

Under måndagen kom besked från Ryssland om att de tänker låta civila lämna området, rapporterar Reuters. Ukraina å sin sida menar att någon sådan överenskommelse inte har gjorts.

”Det är viktigt att förstå att humanitära korridorer kan öppna när det finns en överenskommelse mellan bägge parter. En ensidig utfästelse ger inte tillräckligt säkerhet och kan därför inte anses vara en humanitär korridor, skriver Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshschuk på Telegram.

FN-chef och Putin ska prata Mariupol

I morgon tisdag reser FN:s generalsekreterare Antonio Guterres till Moskva för att möta president Vladimir Putin, det första mötet mellan parterna sedan kriget bröt ut i slutet av februari.

Enligt ryska statskontrollerade RIA, som citerar Rysslands utrikesminister, kommer mötet bland annat handla om situationen i Mariupol. Enligt uppgifter finns tiotusentals civila kvar i staden och ett tusental av dessa ska ha tagit skydd i industriområdet där stålverket ligger.

Se bilderna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet