Foto: SVT

Våg av oprovocerade överfall i USA

Publicerad

En våg av oprovocerade överfall har drabbat USA. Sedan ett år tillbaka överfaller ungdomsgäng oskyldiga – och allt tycks vara en tävling. Men nu skärper den amerikanska polisen tonen.

De som begår brotten hotas med långa fängelsestraff, efter flera fall av grova misshandelsbrott.

– Det är möjligt att det kallas ”knock out game”, men det handlar ju bara om att sätta en etikett på något som egentligen inte är någonting annat än ett våldsamt överfall, menar läraren Jim Addlespurger som är en av de som utsatts.

Vi möter  honom  i hans hem strax utanför den gamla ”stålstaden” Pittsburgh. Han sitter med sin gitarr och förbereder ännu en spelning på en av stans barer. I hela sitt yrkesverksamma liv har han arbetat med ungdomar och han vill vara en förebild för sina studenter. Ändå var det just han som blev utsatt det oprovocerade våld som blossat upp på USA:s gator. Och det korta, råa överfallet som Jim Addlespurger utsattes för filmades av en övervakningskamera.

– Videon har verkligen hjälpt mig att bearbeta vad som hände. Allt var över på ett ögonblick men kunde ha kostat mig livet, säger Jim Addlespurger.

Brutal lek

Trots den skrämmande videon mår Jim bra. Han fick inga bestående skador, trots att han föll handlöst ner i backen, mot en gatsten.

Det här är en brutal lek och överfall har också rapporterats från Brooklyn, New York, Chicago och flera andra amerikanska städer. Och ofta har överfallen dokumenterats.

Myndigheterna ser allvarligt på överfallen och beskriver det som en trend .Det är en lek som kan leda till döden.

Och på flera platser i USA vill man åtala de unga som vuxna.

– Offret är oftast någon som ungdomarna uppfattar som en ”motståndare”. Det kan handla om skillnader i ras, ålder eller religion. Det säger kriminologen Jeffrey Butts.

”Ville imponera”
Jim hade vandrat i dom där trånga kvarteren, nära sin skola, i åratal. Idag mår han, trots allt, bra.

Den 15-årige pojke som greps och dömdes när filmen offentliggjordes, sa att han bara ville imponera på sina kamrater.

– Jag kan förlåta. Jag tror gott om andra människor och om han kan förändra sig och bli bättre än sitt gamla jag är det positivt. Avslutar Jim Addlespurger och skyndar iväg mot sin konsert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer