Under valdagen har Irans hälsomyndigheter bekräftat att två människor dött till följd av coronaviruset. Något som kan påverka valdeltagandet negativt. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH/TT

Vallokalerna höll extraöppet i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens parlamentsval i Iran drogit ut på tiden och vallokalernas öppettider förlängdes två gånger på grund av högt besökstryck. Resultatet väntas vara klart någon gång under lördagen, rapporterar AP.

När vallokalerna öppnades i morse uppmanade högste ledaren Ayatollah Ali Khamenei befolkningen att rösta, då det var en ”religiös skyldighet” och en tydlig signal mot USA:s isolering av Iran. Men trots detta väntas valdeltagandet bli lågt. Under eftermiddagen hade omkring 11 miljoner röstberättigade av totalt 58 miljoner röstat, enligt landets inrikesdeptartement.

Exakt hur högt valdeltagandet blir är ännu oklart, men om det blir lågt kan en förklaring vara att flera regimkritiker uppmanat till bojkott av valet, rapporterar BBC.

En annan tänkbar faktor som skulle kunna påverka valdeltagandet är rädslan för det nya coronaviruset, under fredagen meddelade Irans hälsomyndigheter att två personer dött i landet till följd av smittan, enligt Reuters. Myndigheterna tycker dock inte att det finns skäl till att inte rösta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.