Våld mot ryska demonstranter fördöms

Publicerad

Över 3 600 personer greps av polisen under lördagens demonstrationer runt om i Ryssland, i flera fall under våldsamma former. Tillslagen fördöms av flera länder och ska diskuteras av EU-ländernas utrikesministrar på måndagen.

Lördagens demonstrationer till stöd för den gripne regimkritikern Alexej Navalnyj samlade tiotusentals deltagare, på vissa håll i temperaturer så låga som 50 minusgrader.

I Moskva deltog omkring 20 000 personer, i Sankt Petersburg omkring 10 000, enligt bedömningar av nyhetsbyrån AFP.

Intensivvård för skadad

På flera håll ingrep kravallpolisen Omon med hårda metoder. Filmklipp från Moskva visar hur polisen försöker skingra folkmassan med höjda batonger. I Sankt Petersburg uppger lokala medier att en kvinna får intensivvård efter att ha blivit sparkad av en polis. Totalt fick 29 människor föras till sjukhus, skriver Moscow Times.

I samband med demonstrationerna och efteråt har 3 642 personer gripits på över 120 platser, enligt organisationen OVD-info som för protokoll över polisens tvångsåtgärder. Bland dem finns Navalnyjs fru Julia Navalnaja, som släpptes under lördagen. De flesta ska ha släppts utan formella anklagelser.

Myndigheterna hävdar att ingripandena är befogade och hänvisar till att demonstrationerna saknade tillstånd och hölls under en pandemi.

Frankrike: Avskyvärd kränkning

Under helgen har tillslagen fått hård kritik från flera länder.

Sveriges utrikesminister Ann Linde uttrycker på Twitter ”djup oro” över den ryska polisens agerande. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger att myndigheterna kränker rättsstatens principer på ett ”avskyvärt” sätt.

– Jag finner denna glidning mot det auktoritära väldigt oroväckande, säger han till franska medier enligt TT.

Storbritanniens utrikesdepartement och USA:s ambassad i Moskva har uttryckt stöd för rätten att demonstrera.

Tung politiker: Bestraffa Putin

Under måndagen ska EU-ländernas utrikesministrar träffas för att diskutera gripandet av Navalnyj och agerandet mot demonstranterna.

Ordföranden för EU-parlamentets största partigrupp, konservativt-kristdemokratiska EPP, kräver att ministermötet tar initiativ till att införa sanktioner mot Ryssland.

– Det är oacceptabelt att det ryska ledarskapet försöker göra processen kort med de spirande protesterna genom att gripa tusentals demonstranter, säger EPP-ordföranden Manfred Weber enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han anser att EU bör stoppa alla finansiella transaktioner till Rysslands president Vladimir Putin och hans närmaste krets.

– EU måste slå där det verkligen känns, säger Weber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.