I juli demonstrerade grekiska invandrare mot Gyllene Gryning i Aten. Foto: Scanpix

Våld mot invandrare ökar kraftigt i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av den ekonomiska krisen har antalet våldsdåd riktade mot invandrare i Grekland ökat dramatiskt de senaste månaderna. Enligt FN:s flyktingorgan sker det ett hatbrott om dagen i landet.

-De kommer i stora gäng på motorcyklar och ger sig helst på ensamma invandrare. Vi vågar inte längre gå ut efter klockan nio på kvällen, säger Ibrahim Faiz från Pakistan som bott i Aten i 20 år.

Ibrahim driver en liten butik i stadsdelen Nikea. Enligt Ibrahim har medlemmar i Gyllene Gryning hotat honom och flera grannar med våld om de inte stänger sina butiker och flyttar från området.

En grekisk människorättsorganisation har registrerat 300 hatbrott sedan i april, men mörkertalet är sannolikt stort.

Hälften av alla poliser i Aten röstade på Gyllene Gryning

Nazistpartiet Gyllene Gryning fick kring sju procent av rösterna i parlamentsvalet i maj och nyvalet i juni. Partiets ledare säger sig inte ha med våldet att göra, men både invandrare och människorättsaktivister pekar ut Gyllene Grynings anhängare som delaktiga.

-Människor misshandlas och mördas varje dag. I förra veckan hittades två invandrare i en soptunna. De hade blivit mördade, säger Marios Augoustatos som är medlem i antirasistgruppen ”Utvisa rasismen”.

Många vittnar om svårigheter med att anmäla brotten till polisen. En undersökning gjord av en grekisk dagstidning visar att hälften av alla poliser i Aten röstade på Gyllene gryning i parlamentsvalet. Människorättsorganisationer anser att också landets regering måste vara tydligare i sina fördömanden av hatbrotten och göra mer för att stoppa det rasistiska våldet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.