Foto: TT

Våldet ökar i Turkiet – stridsvagnar på gatorna

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska regeringen har inlett en storoffensiv mot terrorstämplade gerillan PKK i de sydöstra delarna av landet. Utegångsförbud råder. Tung beskjutning hörs och stridsvagnar avlossar sina kanoner på gatorna. Tiotusentals civila har lämnat sina hem.

De senaste dagarna har det skett en våldsam upptrappning i den väpnade konflikten mellan Turkiets regering och den terrorstämplade gerillan PKK och andra kurdiska gerillor som exempelvis YDG-H. Främst i de kurddominerade områdena i sydöstra Turkiet, rapporterar flera turkiska medier.

Granatkastare och stridsvagnar

Under onsdagen och torsdagen har turkiska armén och polisen använt granatkastare och stridsvagnar i bland annat städerna Diyarbakir och Cizre i sydöstra Turkiet. Turkiska medier rapporterar om att regeringen kallat in omkring 10.000 soldater och poliser.

I området Sur i Diyarbakir och i Cizre pågår strider på gatorna och det är vanligt att höra skottlossning både dag och natt, skriver Todays Zaman.

– Ni kommer att förgöras i husen, lägenheterna och de skyttegravar som ni har grävt. Alla turkiska styrkor kommer att kämpa tills hela sydöst är rensat från terrorister och tills fred råder. Vi kommer inte att ge upp, sa president Recep Tayyip Erdoğan på torsdagen.

151 civila har dött

Våldet har blossat upp igen sedan i juli då vapenvilan mellan PKK och regeringen bröts. Mellan juli och den 15 december har 551 personer dött i konflikten, varav 151 civila, enligt tankesmedjan International Crisis Group.

Men de senaste dagarnas strider är en dramatisk upptrappning, menar Turkietkännaren Halil M. Karaveli på Institutet för Säkerhets- och Utvecklingspolitik.

– Detta tror jag är början på något som riskerar att gå väldigt, väldigt illa, säger han till SVT Nyheter.

Civila dör

Striderna pågår i städerna och civila är i skottlinjen. I Sur bröts strömmen och militärer, understödda av stridsvagnar, slog in dörrar och sökte igenom hus.

I staden Silopi ska en 70-årig man ha dött av en hjärtattack efter en liknande räd av militärer, skriver Cumhyriet. Under onsdagen dödades en 45-årig kvinna när våldsamma strider bröt ut mellan PKK-gerillan och turkiska soldater och stridsvagnar i Cizre, enligt Todays Zaman.

Skyttegravar och bomber

Unga anhängare till PKK och YDG-H har besvarat elden och kastat hemmagjorda bomber. De har även byggt vägspärrar och grävt skyttegravar.

”Åtta turkiska soldater har skadats och 25 PKK-terrorister har dödats”, meddelade den turkiska militären.

1,3 miljoner under utegångsförbud

Sedan i augusti omfattas omkring 1,3 miljoner människor av utegångsförbud som pågått till och från i sydöstra Turkiet, enligt TIHV, Turkiska samfundet för mänskliga rättigheter.

Det längst pågående utegångsförbudet har pågått i 14 dagar i staden Nusaybin. Diyarbakir är hårdast drabbat, där har utegångsförbud införts 31 gånger sedan den 16 augusti, enligt TIHV.

HDP: 200.000 på flykt

Pro-kurdiska partiet HDP hävdar att 200.000 civila tvingats lämna sina hem på grund av våldsamheterna. International Crisis Group menar att det rör sig om över 25.000 flyktingar.

Svenska Utrikesdepartementet avråder sedan tidigare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, samt avråder från icke nödvändiga resor till provinserna Diyarbakir, Tunceli, Bingöl, Igdir och Agri i östra Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.