Fler än 400 personer har gripits av israelisk polis. Foto: AFP/TT

Våldet sprider sig på Israels gator – fördöms av Netanyahu

Uppdaterad
Publicerad

Flera våldsdåd har ägt rum runtom i Israel med anledning av den pågående konflikten i Gaza. En rad personer har misshandlats av grupper med arga människor från olika sidor i konflikten, något som fördömts på bred front av landets politiker.

På fredagen hade hittills fler än 750 personer gripits av israelisk polis, rapporterar The Jerusalem Post och andra medier.

Flera klipp från våldsdåden sprids i nuläget på sociala medier. I ett av dem syns en bilförare köra i hög fart genom en folkmassa, för att sedan omringas, dras ut ur fordonet och misshandlas svårt på gatan.

Våldet kopplas till den pågående konflikten mellan israeler och palestinier i landet. Vid flera tillfällen, på en rad olika orter, har beväpnade grupper från båda sidor gått till attack och ett flertal personer vårdas på sjukhus efter att ha blivit misshandlade.

Israel-Palestina 2021

Både synagogor och moskéer har attackerats.

Ett lokalt nödläge har införts i staden Lod sedan våldsamma upplopp brutit ut. Vid flera tillfällen ska skott ha avlossats, bland annat av en person som beväpnad med ett automatvapen öppnade eld mot polisen.

Oroligheterna har fått premiärminister Benjamin Netanyahu att markera.

”Inget motiverar lynchning av araber av judar, och inget legitimerar lynchning av judar av araber.” sa han i ett uttalande.

Oppositionen: ”Tappat kontrollen”

I flera tweets kallar den israelsiska oppositionsledaren Yair Lapid det ökade våldet för ”ett existentiellt hot” som måste stoppas.

”Vad vi ser nu är en fullständig förlust av kontroll. Netanyahu har lett oss in i anarki. Judiska och arabiska upploppsmakare har förklarat krig mot Israel.” skriver han.

Också politiker från andra israeliska partier, från vänster till höger, har uttryckt sin fasa över våldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet