Se nattens oroligheter i Belfast. Foto: TT/SVT

40-tal poliser skadade i våldsamheter i Nordirland

Uppdaterad
Publicerad

Tumult bröt ut under onsdag kväll i Belfast mellan nationalister och unionister, i den mest våldsamma av flera nätter av upplopp den senaste veckan. Bensinbomber kastades, polisen attackerades och bussar sattes i brand.

Nordirlands politiska ledare fördömer våldet i ett gemensamt uttalande, efter ett krismöte. ”Förstörelse, våld och hot om våld är fullkomligt oacceptabelt och oförsvarligt, oavsett vilken oro som må finnas i samhället” lyder uttalandet från  ledarna i regionparlamentet, bland andra försteminister Arlene Foster, ledare för unionistpartiet DUP. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger sig vara ”djupt oroad” över våldsscenerna.

Stor vrede bakom kravallerna

Den senaste veckan har oroligheterna i Nordirland eskalerat. Under onsdagskvällen kastades sten och bensinbomber av upprorsmakarna, vissa så unga som 13 år, rapporterar BBC. Över 40 poliser har skadats i våldsamheterna. Upploppen skedde omkring Shankill road, i den protestantiska delen av staden, där en majoritet är unionister, alltså lojala till Storbritannien. Det blev även oroligheter vid skiljelinjen mellan de katolska och protestantiska delarna av Belfast.

– Det finns en väldigt stark och stor vrede bland unionisterna i Nordirland, och det handlar, som så mycket annat, om brexit, säger Anna-Maja Persson, SVT:s utrikesreporter på plats i London.

Skör fred kan urarta

Den långvariga konflikten mellan de religiösa och politiska grupperingarna i Nordirland har blossat upp i och med brexitavtalet. Unionisterna är oroade över att Nordirland ska skäras av från resten av Storbritannien och behandlas sämre, när en ny sjögräns dras mellan Nordirland och Storbritannien.

Det har också väckt ont blod att medlemmar ur nationalistpartiet Sinn Féin, som vill se ett självständigt Irland, inte åtalas efter att ha brutit mot coronalagar vid en stor begravning. Fredsprocessen mellan grupperna är skör, och sådana här våldsamheter skulle kunna leda till att det urartar, säger Anna-Maja Persson i Morgonstudion.

Går in i orolig period

Lokalpolitiker i Nordirland försöker lugna ner läget och fördömer våldet. Premiärminister Boris Johnson är inne på samma linje och skriver på Twitter att vägen framåt är dialog, inte våld eller kriminalitet. Men nu går Nordirland in i en traditionellt orolig period.

– Restriktioner börjar hävas mer och mer och vädret blir varmare. Snart inleds paradsäsongen, som traditionellt brukar kunna leda till våld. Så jag ser inte att situationen skulle bli lugnare i Nordirland, tvärtom tyvärr, säger Anna-Maja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.