SVT på plats: Fortsatt våldsamt i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

I natt drabbade motståndare och anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi samman med varandra och med militären. Dödsiffran antalet skadade varierar kraftigt, men många medier rapporterar om upp mot 100 döda och tusentals skadade. I kväll väntas nya våldsamheter.

Vid moskén Rabia al-adawiya i Kairo har striderna fortsatt under morgonen. Det är också där som många dött under natten. Ett provisoriskt bårhus har upprättats vid platsen och under dagen har nyhetsbyråer visat bilder på hur kroppar förts dit och till det fältsjukhus som också inrättats vid moskén.

Ännu har inga officiella dödsiffror offentliggjorts, men medierna rapporterar om en stor mängd döda och skadade. Enligt CNN har minst 75 personer dödats under det senaste dygnet vid sammandrabbningar med hänvisning till uppgifter från statlig media. Samtidigt rapporterar tv-bolaget Al Jazeera i Egypten om 120 döda och 4500 skadade.

Oro i Egypten

Även på andra delar av landet pågick demonstrationer under natten. I Alexandria, Egyptens näst största stad, ska minst sju människor dödats. En av de döda uppges vara en 14-årig pojke.

SVT på plats: ”För farligt att gå ut”

SVT:s team befinner sig på plats i Kairo, men de får inte bege sig till området vid Rabia al-adawiya på grund av oroligheterna.

– Vi kan inte ta oss till fältsjukhuset, det är för farligt, säger SVT:s korrespondent Susan Ritzén.

Vid Rabia al-adawiya kommer protesterna att fortsätta under kvällen. Militären har tidigare gett Brödraskapet ett ultimatum: att senast på lördag ansluta sig till den färdplan militären försöker genomdriva och avsluta demonstrationerna vid platsen.

– Nu har militären sagt att tidsfristen går ut. Vi får se hur hårt de kommer att slå mot människorna som vägrat ge upp protesterna, säger Susan Ritzén.

Medierna rapporterar olika dödssiffror

Exakt hur många som dödats under det senaste dygnets sammandrabbningar vet man inte. Att dödsiffrorna skiljer sig så mycket är ett tydligt exempel på hur polariserade medierna är i landet, säger hon.

– Sifforna är problematiska. Medierna i landet är partiska och det har varit tydligt även tidigare. Al Jazeera i Egypten har anklagats för att vara pro-Mursi och därför överdrivit antalet döda samtidigt som de rent statskontrollerade medier är försiktiga och rapporterar för lågt dödsantal, säger hon.

Svårt att få en bild av vad som hänt

Det är ännu också svårt att få en bild av exakt vad som hänt under natten. Enligt Susan Ritzén går uppgifterna isär om vilka som skadat vilka. Men polisen har bekräftat att man har gått in för att mota bort våldsamma demonstranter vid moskén Rabia al-adawiya. Militären hävdar dock att man följer lagar och regler, medan brödraskapet tidigare under dagen sade att militären inte skjuter för att såra, utan för att döda.

– Många är arga på brödraskapet och tycker att förstört landet, men jag har inte träffat någon som skulle sanktionera dödandet. Den stora majoritet vill inte se det här hända. De människor som fått sätta livet till gråter hela Egypten över.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet