Polisen motar bort demonstranter från en polisstation/Polisbuss som satts i brand Foto: Andrew Matthews/AP/TT/Reuters

Våldsamma protester i Bristol mot ny demonstrationslag

Uppdaterad
Publicerad

En stor demonstration i Bristol har urartat i våldsamma sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter, rapporterar brittiska medier. Bakgrunden till protesterna är ett nytt kontroversiellt lagförslag som ger polismyndigheten i Storbritannien större befogenheter att begränsa demonstrationer.

Tusentals personer samlades på söndagen i Bristol för att protestera mot det nya kontroversiella lagpaketet.

Enligt polisen ska det stora flertalet av demonstranterna ha börjat tåga fredligt genom staden vid 14-tiden på eftermiddagen. Men en mindre grupp deltagare uppges därefter ha tagit till våld och ska bland annat ha skjutit raketer mot polisen, försökt välta en polisbuss och slagit sönder fönsterrutor på en av stadens polisstationer.

Totalt ska mellan fyra och sex polismän skadats i våldsamheterna.

– Det här är det värsta våldet som Bristol upplevt på många, många år, säger Andy Roebuck, ordförande för det regionala polisfacket, till BBC.

Uppmaningar om att delta i demonstrationen har cirkulerat på sociala medier under veckan, rapporterar Bristol Post. Detta fick polisen att i sin tur gå ut med varning till demonstrationsdeltagarna om att de skulle kunna komma att bötfällas för brott mot de tillfälliga coronalagarna, som fortfarande gäller i Storbritannien.

Det nya lagpaketet som söndagens protester gällde antogs nyligen av det brittiska parlamentet.

Paketet, som har kritiserats från flera håll, innebär bland annat att polisen får rätt att bestämma start – och sluttid för demonstrationer och utfärda begränsningar för ljudvolymen. Lagarna gäller oavsett hur många – eller få – som deltar vid en demonstration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.