Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nära 40 procent av arbetarna i Trieste uppges vara ovaccinerade. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Våldsamma protester mot covidpass i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma protester mot covidpassen har brutit ut i Trieste. Stadens hamn blockerades på måndagen av över 2 000 demonstranter och kravallerna sprider sig nu i staden.

Polisen använder vattenkanoner och tårgas mot demonstranterna och läget beskrivs som mycket spänt.

Italienska medier rapporterar direkt sen tidigt i morse från hamnen i nordiatlienska Trieste. Där ligger Italiens viktigaste kommersiella hamn med ett enormt inflöde av varor och transporter dit och därifrån, dygnet runt.

Nära 40 procent av arbetarna där uppges vara ovaccinerade och sen krav på covidpass på arbetet infördes i fredags har protester pågått hela helgen. Till en början var de relativt stillsamma men sen har läget blivit allt mer spänt. Det började med en grupp på runt 300 hamnarbetare som blockerade hamnen men de uppges sen ha varit runt 2 000.

Kravallutrustad polis

Inrikesministeriet såg situationen som ohållbar och kravallutrustad polis kom i gryningen och bad först bara folk att ge sig av. När protesterna tilltog satte man in vattenkanoner  och tårgas för att skingra folkmassan och upplösa blockaden med människor som satt på marken och höll fast i varandra. En arbetare har förts till sjukhus i ambulans.

– Vi vill bara ha vår frihet, säger Stefano Puzzer, hamnarbetarnas talesman, till italienska medier.

Samtidigt råder oenighet även bland arbetarna och fackföreningarna CGIL, CISL och UIL uppmanar alla sina medlemmar att upphöra med protesterna och ”befria hamnen” så att arbete och transporter kan återgå till det normala.

Rör sig mot centrum

När polisen lyckats mota ut hamnarbetarna och spärrat ingångarna har demonstranterna nu istället rört sig in i Triestes centrum där protesterna fortsätter.

– Vi får se om polisen jagar iväg oss även från stadens torg, säger Stefano Puzzer.

De protesterande hamnarbetarna säger att de tänker fortsätta demonstrera och strejka åtminstone till den 21 oktober.

Regeringens linje kring covidpassen ligger dock stenhårt fast och drygt 80 procent av italienarna är positiva till passen. Dessa har också fått omedelbar effekt, bara det första dygnet sen de infördes tog 69 000 personer sin första vaccindos.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beslutet har väckt omfattande protester i landet. Hörs SVT:s korrespondent i klippet. Foto: Giuseppe Lami/EPA/TT & SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Utrikes
Mer Nyheter