Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
RW-2019-1027-VOD-HONGKONG

Våldsamt i Hongkong – bensinbomber och tårgas

Uppdaterad
Publicerad

Prodemokratiska demonstranter har kastat bensinbomber och satt eld på butiker, säger polisen i Hongkong.

Tusentals människor hade samlats i en demonstration, som saknade tillstånd, mot polisvåld. Demonstranterna samlades i hamnen i området Kowloon i Hongkong. Polisen var tidigt på plats och uppmanade dem att dra sig bort från området, men trots det växte antalet människor fort.

Många flydde platsen när kravallpolis mötte de protesterande med tårgas och pepparsprej. Flera personer greps och oroligheter bröt senare ut när demonstranter och polis drabbade samman.

Besnisnbomber mot polisstation

Polisen säger att de attackerades med bland annat paraplyer, att det kastats bensinbomber mot en polisstation och att butiker satts i brand.

”Några kastade rökbomber mot MTR-utgångar (tunnelbaneutgångar)”, skriver polisen.

Vittnen har också sett två ingångar till tunnelbanor i brand, enligt Reuters.

Pågått sedan i juni

Protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni och utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har sedan breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Protesterna har ofta slutat i våldsamheter och flera demonstranter och några journalister har skadats. Porteströrelsen anklagar polisen i Hongkong för övervåld – vilket polisen har förnekat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer