Polis och demonstrant i konfrontation i Belfast under fredagen. Foto: Peter Morrison/AP/TT

Våldsamt på nytt i Belfast – flera attacker mot poliser

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheterna i Nordirland fortsätter. Under fredagskvällen attackerades polisen återigen av ungdomar beväpnade med brandbomber och stenar, rapporterar nordirländska medier.

Polisen i Nordirlands huvudstad Belfast attackerades för åttonde kvällen i rad på fredagen. Våldet utspelade sig framförallt i stadens norra delar, skriver Belfast Telegraph. I stadsdelen Tiger's Bay kastade grupper med ungdomar sten och hemmagjorda bensinbomber mot polisen och satte eld på skräp som placerats ut på vägar.

Även på andra håll i Nordirland, däribland Coleraine, attackerades polisen under fredagen.

Minst 50 poliser har skadats i de senaste dagarnas våldsamheter.

Attackerna har fördömts av företrädare från flera partier i Nordirland, som också uppmanar de som står bakom våldet att upphöra med attackerna. Landets biträdande försteminister Michelle O'Neill befarar dock att helgen kan komma att fortsätta präglas av våld.

”Jag uppmanar alla unga människor att inte dras med, låt er inte bli utnyttjade eller manipulerade på något sätt, håll er borta från gatorna och stanna hemma i säkerhet”, säger O'Neill i ett uttalande.

Bakgrunden till oroligheterna har till stor del att göra med en ny brexitgräns som har fått den långvariga konflikten mellan unionister lojala med Storbritannien och nordirländska nationalister att blossa upp på nytt. Nyligen deltog också flera medlemmar av det nationalistiska partiet Sinn Féin i en begravning som bröt mot coronalagarna, men slapp åtal, vilket har eldat på motsättningarna ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.