Väljare lägger sina röster i San Bartolome Quianala under söndagen. Foto: Patricia Castellanos/TT

Våldsplågat Mexiko går till val

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen gick Mexiko till val, bland annat för att utse en ny president. Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador, populärt kallad Amlo, har varit den stora förhandsfavoriten.

En av de stora valfrågorna har varit det brutala och knarkrelaterade våldet som drabbat Mexiko hårt under det senaste decenniet. Totalt har omkring 200 000 mexikaner fallit offer för dödligt våld sedan 2007.

Våld och korruption

64-årige López Obrador, som tidigare varit borgmästare i Mexiko City, har gått till val på löften om att bekämpa våldet och har bland anat förespråkat sociala satsningar på ungdomar och en amnesti för personer som är involverade i knarkhandeln.

Han har dessutom gått hårt åt den utbredda korruptionen i landet och har utmålat Mexikos politiska etablissemang som ”maktens maffia”.

Detta mot bakgrund av att förtroendet för den sittande presidenten Enrique Peña Nieto och hans parti PRI just nu är rekordlågt på grund av de många korruptionsskandaler som omgärdat partiet.

Samtidigt har Lopez Obrador anklagats för populism av sina meningsmotståndare som menar att han förespråkar allt för enkla lösningar på komplexa problem.

Sitter i knappt sex år

Mexikos president väljs för en period på 5 år och 10 månader och kan enbart sitta i en mandatperiod. Men det är inte bara president som ska utses i söndagens val.

Väljarna ska även utse 128 nya representanter till senaten, 500 representanter till kongressens underhus, 9 guvernörer samt över 3 000 borgmästare och andra lokala ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.