Foto: TT

Våldtäkt på agendan i Indiens val

Uppdaterad
Publicerad

I Indien har en debatt om brutala gängvåldtäkter svept in på den politiska agendan. Med en ny regering på väg återstår att se om valvinnande hindunationalistiska BJP kommer att tackla frågan – eller skylla på västerländska värden som problemets rot.

Jawaharlal Nehru University i södra Delhi är känt för sin aktivism. Universitetsområdet är fyllt av affischer om queerfilmfestivaler, manifestationer och politiska muralmålningar. Det var också här som protesterna inleddes efter den omtalade gängvåldtäkten av en 23-årig sjukgymnaststudent i december 2012.

– Våldtäkt är inget nytt fenomen i Indien, men det var grymheten i det här fallet som fick oss ut på gatorna, säger 23-åriga studenten Aparna Mahiyaria, som jobbar mot sexuella trakasserier vid studentkåren.

Den brutala gängvåldtäkten som skedde på en buss i närheten av universitetet ledde till att kvinnors säkerhet hamnade på den politiska dagordningen. Straffet för våldtäkt skärptes, nationella hjälplinjer öppnades och fler kvinnliga poliser utbildades.

Hårdare straff och urskuldande

– Det har skett förändringar på ytan, men vi är fortfarande lika utsatta, säger Mahiyaria.

Den indiska valrörelsen har präglats av utspel om hårdare straff för våldtäkt och politiker som sagt att ”pojkar gör misstag, men de behöver inte hängas för det”.

– Det finns män som tycker att våldtäkt är kvinnors eget fel och att vi som pratar om sexuella trakasserier svartmålar män, säger 25-åriga Piyush Kant som studerar statskunskap.

Valvinnarna, hindunationalistiska BJP, krävde under valrörelsen fler kvinnliga poliser och stränga straff för våldtäkt. Det finns samtidigt framträdande personer med nära kopplingar till partiet som anser att våldtäkt följer i spåren av en västerländsk livsstil. Mohan Bhagwat, ledare för BJP:s systerorganisation Rashtriya Swayamsevak Sangh, har sagt att våldtäkter inte sker i hinduiska ”Bharat” utan bara i Indien, som den västerländska, ofta engelskspråkiga delen av landet kallas.

Fundamentalism hot

– Vi har lärt oss att leva med rädslan att vi kanske blir våldtagna om vi är ute sent eller klär oss på ett visst sätt, säger Mahiyaria.

Hon är som många andra orolig för att BJP:s ordförande Narendra Modi kommer att påverka landet i en mer konservativ, hindunationalistisk riktning.

– Religiös fundamentalism är aldrig bra för kvinnor, vare sig den är kristen, muslimsk eller hinduistisk, säger Maitrayee Chauduri, som har varit chef för genusforskningen vid Jawaharlal Nehru University.

Straffen för våldtäkt i Indien har blivit hårdare och männen i den uppmärksammade gängvåldtäkten dömdes till döden, men Chauduri ser inte det som en lösning.

– Problemen går mycket djupare än så. Politiker kan stifta lagar, men inte ändra människors attityder. Det gör vi genom att uppfostra våra söner.

Våld mot kvinnor i Indien

Efter en uppmärksammad gängvåldtäkt mot en kvinna på en buss i Delhi i december 2012, som senare ledde till att kvinnan dog av skadorna hon fick, har brist på jämställdhet och brott mot kvinnor debatterats flitigt i Indien. Lagstiftningen mot sexbrott har därefter skärpts.

Det hindrar inte att nya grova brott begås mot kvinnor.

Delhi har fått öknamnet ”våldtäktsstaden” på grund av de höga talen där.

I Indien förekommer också former av våld mot kvinnor som är ovanliga i andra länder, bland annat så kallade hemgiftsmord, då unga kvinnor mördas eller drivs till självmord av makar och svärföräldrar för att de inte har fått den hemgift som de önskat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.