Kvinnor demonstrerar för sina rättigheter i Tunisien år 2011. Foto: TT

Våldtäktslagen tas bort i Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Det tunisiska parlamentet har röstat för ny lagstiftning som ska ”få ett slut på allt våld mot kvinnor”. I samband med antagandet av den nya lagstiftningen ska även den kontroversiella våldtäktslagen tas bort.
– Det är ett stort steg mot en rättsstat som respekterar mänskliga rättigheter, säger Aïda Khemiri, som är en del av kvinnorättsrörelsen WHRD.

Den nya lagstiftningen innebär att den tunisiska staten erkänner våld mot kvinnor, både i den privata och offentliga sfären. Bara det ses som ett enormt kliv framåt för progressiva krafter i landet.

LÄS MER: Ökade rättigheter för kvinnor i Tunisiens nya grundlag

– Den här lagen kommer skydda oss mot trakasseri på internet och på jobbet, något som markerar början på ett progressivt och fritt Tunisien, säger Aïda Khemiri, som är en del av den internationella kvinnorättsrörelsen WHRD (Women Human Rights Defenders).

Våld mot kvinnor i all dess former

Lagen innebär rent konkret att våld mot kvinnor i alla dess former (fysisk, moralisk, sexuell eller ekonomisk) är direkt olagligt och straffbart. Till exempel skyddas kvinnor mot våld i nära relationer och trakasserier på offentliga platser – ett utbrett problem i Tunisien.

LÄS MER: Tusentals kvinnor demonstrerade i Tunisien

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger 47 procent av tunisiska kvinnor att de någon gång under sina liv blivit utsatta för våld i nära relationer. Trots detta fanns ingen lag mot denna form av våld i den tunisiska lagboken – fram till nu.

– Som en tunisisk kvinna i dag kan jag inte beskriva den glädje och stolthet jag känner inför att aktivisters arbete äntligen bär frukt, säger Khemiri.

Våldtäktslagen tas bort

I samband med den nya lagstiftningen lyckades aktivister och kvinnorättsorganisationer som WHRD även eliminera den kontroversiella våldtäktslagen.

TV: Egypten, Libyen och Tunisien – sex år efter arabiska våren

Fram till nu kunde våldtäktsmän slippa bestraffning genom att gifta sig med sina offer. Den lagen är nu borttagen från den tunisiska lagboken.

Lagen väntas formellt träda i kraft nästa år, enligt tunisiska medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer