Se när valen räddas och hör Kylie Owen från Naturhistoriska riksmuseet berätta hur problemet skulle kunna minska. Foto: Reuters

Valen fast i fiskenät – räddas av kustbevakningen

Uppdaterad
Publicerad

En val som fastnat i fiskenät utanför Sicilien räddades av italienska kustbevakningen. Problemet är vanligt och drabbar även tumlare i Sverige, enligt Kylie Owen på Naturhistoriska riksmuseet.

Det var personal på ett center för sköldpaddor i italienska Lipari som larmade kustbevakningen. Med hjälp av dykare kunde de sedan såga loss nätet.

Enligt Kylie Owen, intendent på enheten för miljöforskning och övervakning på Naturhistoriska riksmuseet, är det här ett problem även för den svenska tumlaren.

I Sverige finns tumlaren i Kattegatt, Skagerrak och i Östersjön. Populationen i Östersjön är rödlistad och enligt Kylie Owen finns det omkring 500 djur kvar.

– Även om bara ett djur fastnar i ett nät är det ett stort problem för populationen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.