Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Valet av Sarkozy höjer den politiska temperaturen

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes konservativa har fått en ny ledare – förre presidenten Nicolas Sarkozy. Det betyder att fransk politik går upp i varv: Sarkozy kommer att strida hårt mot president François Hollande. Och han kan väntas föra partiet åt höger.

Man kan säga att Sarkozy har funnit en plattform för sin marsch mot toppen. Men valet kan också vålla sprickor inom hans eget parti.

Röstresultatet i lördagens omröstning är dock delvis en besvikelse för Sarkozy. Han och hans rådgivare hade ursprungligen räknat med högre siffror. Detta kan hans rivaler använda mot honom.

Går åt höger

Troligen betyder Sarkozys seger att partiet går mer åt höger för att kunna vinna röster från det högerpopulistiska Nationella Fronten under Marine Le Pen.

Sarkozy har redan gjort uttalanden om att vinna Le Pen-väljare och plötsligt intagit en EU-kritisk hållning.

De flesta bedömare menar att Sarkozy siktar högre än att bli ordförande för det franska konservativa UMP (Unionen för en folkmajoritet). Vi kan anta att hans sikte är inställt på presidentvalet 2017.

Förödmjukande

För Sarkozy var det förödmjukande att förlora presidentvalet 2012. Det var första gången på trettio år som en sittande president besegrats av en utmanare.

Sarkozy lovar nu att föryngra partiet, som är försvagat av en rad interna strider plus skandaler om till exempel olaglig finansiering av Sarkozys valkampanj 2012.

Sarkozy meddelade på Facebook i september att han tänkte kandidera till posten som ordförande. Hans framträdanden sedan dess har i hög grad handlat om att angripa president Hollande, som för många blivit en besvikelse.

Chans till revansch

Hollande har inte lyckats lösa Frankrikes ekonomiska problem. Arbetslösheten är hög och presidenten själv har rekordlåga popularitetssiffror. Sarkozy ser detta som en chans att få revansch och besegra Hollande 2017.

Men 2012 var väljarna utleda på Sarkozy. Han blev illa omtyckt för sitt hyperaktiva sätt och för hans dyrkan av lyx. Ordet bling-bling blev en beskrivning av hans regeringsstil.

På den tiden sågs den okarismatiske Hollande som ett klart alternativ. Han var kanske tråkig men man förväntade sig att hans politik skulle dra upp Frankrike ur den kris som man skyllde på Sarkozy. Så har det inte blivit.

Sarkozy motiverade sitt beslut att ställa upp som ordförandekandidat med att han inte kunde stå vid sidan av och se på hur Hollandes politik förstörde Frankrike.

Tuffare för Hollande

Vi kan därför vänta oss att han som partiledare kommer att försöka göra livet surt för Hollande. Oppositionspolitiken kommer att bli intensivare. Det kommer att bli en kamp mellan presidenten och expresidenten.

Vi får också se hur han handskas med frågan om UMP ska gå åt höger – i riktning mot högerpopulisten Marine Le Pen – eller lägga sig i en mittfåra.

Han har redan talat om att ”minska EU:s makt till hälften”, vilket kan ses som en gest åt Le Pens väljare. Han har lovat att vinna tillbaka de väljare som 2012 svek UMP för Le Pen. Hans uttalanden inför helgens val tyder på att han vill föra partiet längre åt höger.

Sarkozy har rivaler

Sarkozy är framme vid ett mål – ordförandeposten. Men nu gäller det också för honom att 2016 bli utsedd till UMP:s presidentkandidat till valet 2017.

Sarkozy har dock rivaler. Den mest omtryckte oppositionspolitikern nu är inte Sarkozy utan den tidigare premiärministern Alain Juppé, som alltså inte ställde upp i helgens val.

Förutom en strid mellan Sarkozy och Hollande kan vi också räkna med en intern strid inom UMP mellan Sarkozy och Juppé.

När Sarkozy meddelade att han ställde upp i ordförandevalet visade en opinionsmätning att sex av tio fransmän inte ville ha honom tillbaka.

Har mognat som människa

En nyligen genomförd mätning visar också att bara 35 procent av de tillfrågade hade en positiv bild av Sarkozy medan 63 procent var negativa.

Den 59-årige Sarkozy har talat om att de gångna två åren har lärt honom mycket, att han mognat och att han är en annan människa idag än han var som president.

Nu gäller det för honom att bevisa det – samtidigt som han ger sig in i en hård kamp mot Hollande. Vi får se hur han lyckas med den balansgången.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.