Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken väg kommer Polen att välja? Hör analysen i klippet. Foto: Enno Ladwig/SVT/Rafal Oleksiewicz/TT

”Valet handlar om vilket slags land Polen ska vara”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ökad kontroll eller självständighet från grannländerna? När Polen går till val är vägvalet avgörande och retoriken hård.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Polen går mot sitt viktigaste val sedan 1989, anser båda de politiska blocken. Då stod valet mellan fortsatt kommunistisk diktatur eller frihet och demokrati. Nu står det mellan två helt olika visioner av vilket slags land Polen ska vara. Och under slutspurten av valrörelsen har retoriken varit väldigt hård från båda sidor som anklagar varandra för att vilja förstöra landet.

Oppositionen är rädd att regeringspartiet Lag och rättvisa kommer fortsätta att öka sin kontroll över domstolar, medier och valsystemet om de får styra landet en tredje mandatperiod. Den säger att detta kan bli sista chansen att vinna ett demokratiskt val.

Den sittande regeringen är rädd att förändringarna som genomförts senaste åtta åren kommer rivas upp och göra Polen mindre självständigt från EU och grannländerna. Regeringen säger att oppositionen kommer att låta grannlandet Tyskland diktera de politiska besluten i Polen.

Varför är det ett ödesval för Polen?

Det är framtiden för demokratin i Polen som står på spel. Valet kan avgöra om Polen ska vara ett land där ett enda politiskt parti har greppet om hela samhällsapparaten, inklusive domstolarna och medierna. Eller om Polen ska återgå till att vara en ”vanlig” liberal demokrati som mer liknar Sverige, Tyskland och de flesta andra EU-länderna där makten är tydligt separerad mellan flera institutioner.

På vilket sätt är det ett viktigt val för Europa?

Detta är det viktigaste valet i Europa i år. När ett så stort land som Polen struntar i grundbultar som alla EU-länder enats om så skadas sammanhållningen och samarbetet i unionen allvarligt. Fortsätter Polen på den vägen så hotar till slut skilsmässa med EU, alltså Polexit. Väljer polackerna istället en regering som vill lyda de gemensamma reglerna och besluten så kan istället unionen stärkas. Särskilt ifall Polen hittar en gemensam takt och riktning med de två dominerande länderna Tyskland och Frankrike.

Varför ska vi i Sverige bry oss?

Polen är vårt näst största grannland i EU som växer i betydelse både ekonomiskt och militärt. Vi har exempelvis sett vilken viktig roll Polen spelade under inledningen av Rysslands invasionskrig som pådrivande kraft för militärt och moraliskt stöd för Ukraina. Samarbetet mellan länderna i vår närhet, inte minst när det gäller försvars- och säkerhetspolitik, har aldrig varit viktigare. Och därmed borde också intresset för varandras vägval öka i motsvarande grad.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.