Israels premiärminister Yair Lapid röstade i Tel Aviv på tisdagsmorgonen. Foto: Jack Guez/AP/TT

Valet i gång i Israel

Publicerad

Invånare i Israel har börjat rösta i sitt femte val på mindre än fyra år, där tidigare premiärministern Benjamin Netanyahu försöker göra comeback.

Israels premiärminister Yair Lapid röstade på tisdagsmorgonen. Han uppmanade väljarna att gå till valurnorna.

– Det här valet är ett val mellan framtiden och det förflutna. Så gå och rösta i dag för våra barns framtid, för vårt lands framtid, säger han vid en vallokal i Tel Aviv där han bor.

Opinionsundersökningar tyder på att inte heller det här valet ser ut att bryta det politiska dödläget som lamslagit landet de senaste åren.

Tre månader på sig

Extremhögerkandidaten Itamar Ben-Gvir, som har sagt att polisen bör skjuta demonstrerande palestinier, ser ut att gå starkt och kan göra att högersidan går segrande ur valet.

Efter att han röstat på Västbanken där han bor lovade Itamar Ben-Gvir att en röst på hans parti skulle leda till en högerregering med Netanyahu som premiärminister.

Netanyahu väntas rösta senare under dagen.

Efter att rösterna har räknats har partierna nästan tre månader på sig att bilda regering. Om det inte lyckats går landet till val ytterligare en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.