Visa alla (4)

SVT:s korrespondent om valet i Thailand: ”Försprång för oppositionen – men juntan vinner ändå”

Publicerad

För första gången sedan militärkuppen för fem år sedan är det parlamentsval för 51 miljoner thailändare. Enligt de första vallokalsundersökningarna på söndagen ser oppositionen Pheu Thai ut att få en majoritet i parlamentet. Men militärjuntan vinner sannolikt ändå, säger SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten.

– Det verkar som det kommer gå bra för oppositionspartiet Pheu Thai. Men det är sannolikt inte tillräckligt bra för att ta makten. Militärjuntan och deras stödpartiet har en sorts ”handikapps-start”.

– De gav alla platser i senaten till medlemmarna i juntan före valet, säger Ulrika Bergsten.

Hon, som så många andra journalister på plats i Thailand, rapporterar att spelreglerna för regeringssidan och oppositionen ser helt olika ut när 51 miljoner thailändare går till sitt första parlamentsval sedan militärkuppen för fem år sedan.

Misstänkt valfusk

Och rapporterna om misstänkt valfusk är många.

– Det har kommit in flera rapporter om att kandidater fått sina namn överkryssade för att folk inte tro att de kan rösta på dem. Det finns även uppgifter om att många partier betalar pengar för att man ska rösta på dem.

– Så har det alltid gått till, säger Ulrika Bergsten.

Men hon betonar att valdeltagandet är rekordstort, främst bland unga människor.

– Ekonomi är den stora frågan. Landets ekonomi har inte gått bra.

Samtidigt finns farhågor att det kan bli sammandrabbningar när valresultatet presenterats.

– Det finns en stark lust till förändring hos många, men just nu är det är svårt att säga om det blir lika allvarligt som sammandrabbningarna för fem år sedan. De närmaste dagarna kommer att avgöra hur det slutgiltiga valresultatet tas emot, säger SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten.

SVT:s fotograf Nicolai Zellmani och Asienkorrespondent Ulrika Bergsten i Thailand. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer