Öppenheten har blivit lite för mycket för tyska Piratpartiet. Foto: Scanpix

Tyska Pirater flyr partiet efter gräl på nätet

Publicerad

För Piratpartiet i Tyskland har öppenheten på nätet blivit besvärande eftersom även interna stridigheter publiceras offentligt.

Nätet och sociala medier har översvämmats av ilskna gräl och personliga förolämpningar mellan ledande tyska Pirater, och det gör att stödet bland de tyska väljarna minskat drastiskt.

Förra året red Piraterna på en våg av framgång, de sågs som ett nytt och friskt alternativ och röstades in i fyra delstatsparlament.

Under spärren

I opinionsundersökningarna hade Piraterna stöd av 9% av väljarna och det verkade rätt säkert att de skulle komma in i förbundsdagen, när Tyskland håller sitt stora val för hela landet i september.

Men nu har stödet rasat till 3%, och Piratpartiet ligger nu under den spärr på 5% som finns för att få plats i förbundsdagen. 

På en ruffig kulturförening i Berlin träffar SVT några aktiva inom Piratpartiet i Berlin.

– Det fanns stora förväntningar på oss, att vi skulle förnya och förändra, sedan när vi kom in i delstatsparlament så stod det klart att vi från opposition inte så snabbt kunde uträtta något, säger Anne Helm som nu är kandidat till förbundsdagen i valet i höst.

Skällsord och förolämpningar

Piratpartiet vill ha frihet på nätet, så lite statlig kontroll och reglering som möjligt och att nätet ska användas för att ge medborgarna mer makt och insyn i offentliga beslut.

Men att omsätta detta till konkret politik och att enas om en linje i alla andra frågor har lett till strider och maktkamper. Och i enlighet med sina principer att allt ska ske öppet så har striderna skett öppet, eller så har interna meddelanden snabbt skickats vidare.

Flera Pirater har dessutom visat sig ogilla varandra och har utvecklats till bittra fiender. Nätet har därför svämmat över av ilskna skällsord och burdusa förolämpningar mellan ledande tyska Pirater.

Ny debattstil nödvändig

– Vi har varit vana att skriva så här i små kretsar, men nu måste vi utveckla en ny form för kommunikation när verkligen så många ska delta och lyssna, säger Matthias Buchholz självkritiskt om Piraterna.

–  Vi måste se till att hålla samman inom partiet, vi ska inte vara toppstyrda som de gamla partierna, men vi måste verkligen kunna visa att vi kan förena öppenhet och debatt med en rimlig debattstil, säger Piratpartiets förbundsdagskandidat Anne Helm.

I början av maj håller tyska Piratpartiet en partistämma. Frågan är om partiet då kan utveckla en mer stabil politik och bättre sammanhållning , eller om de tyska Piraterna visar sig vara en tillfällig dagslända i tysk politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer