Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den sovjetiska vapenskölden på ett gigantiskt monument i Kiev byts ut mot den ukrainska statssymbolen. Foto: Reuters

Välkänt landmärke i Kiev får nytt utseende

Uppdaterad
Publicerad

I Ukrainas huvudstad Kiev påbörjades under söndagen arbetet med att montera ner den sovjetiska vapenskölden från den 62 meter höga fosterlandsstatyn.

Fosterlandsstatyn invigdes år 1981 och är Kievs mest kända landmärke. Monumentet, Europas högsta, mäter hela 102 meter med sockeln inräknad.

På söndagen tog sig arbetare upp och monterade ner en av de två kransarna i den sovjetiska vapenskölden med hammaren och skäran, som prytt statyn sedan den uppfördes.

Tanken är att den sovjetiska symbolen ska bytas ut mot en ukrainsk treudd lagom till Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti.

– Jag tänker på alla generationer ukrainare som drömt om den här stunden. Det här är stunden då främmande symboler inte tillåts på vår mark, säger Jurij Savtjuk, chef över museet för Ukrainas historia under andra världskriget, till nyhetsbyrån Reuters.

Kommunistiska symboler förbjudna

Förra året genomförde Ukrainas kulturdepartement en opinionsundersökning om vad som skulle ske med fosterlandsstatyn. 85 procent av deltagarna röstade för att ersätta den sovjetiska vapenskölden med den ukrainska treudden, skriver BBC.

Det hela är en fortsättning på Ukrainas strävan att göra sig av med sitt sovjetiska förflutna. År 2015 antog det ukrainska parlamentet lagar som förbjuder både kommunistiska och nazistiska symboler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.