Valarbetare förbereder valsedlar, inför det stundande indonesiska valet, i staden Kuta på ön Bali.

Vallokalerna i världens största val – över en dag – har öppnat

Uppdaterad
Publicerad

192 miljoner röstberättigade, omkring 18 000 öar och nästan 500 mil i öst-västlig riktning. Att genomföra onsdagens val av president, parlament och regionstyre i Indonesien är en logistisk bedrift. Både hästar och elefanter tas i anspråk för att bära ut valurnor till avlägsna byar.

I valet om presidentposten står Joko Widodo, sittande stats- och regeringschef med stora infrastruktursatsningar bakom sig, mot Prabowo Subianto, en tidigare general med en stark nationalistisk framtoning.

Valet stod mellan de båda även förra gången, 2014. Får man tro opinionsmätningarna leder den 57-årige Widodo med tvåsiffrig marginal i procentenheter räknat, men osvuret är bäst.

Miljarder från Kina

Presidenten är känd som en hängiven Metallicafan, vars intresse för rockkonserter har bidragit till hans folkliga framtoning, skriver brittiska BBC. Sedan tillträdet har han inte minst lockat välbehövliga miljardinvesteringar från Kina när vägar, järnvägar och flygplatser byggs och rustas upp. På så sätt bekämpas ojämlikhet och fattigdom i Sydostasiens största ekonomi, argumenterar Widodo i sin kampanj.

Han är också marknadens favorit. Men satsningarna har gjort presidenten mottaglig för attacker från motståndaren Subianto, som med nationalistiska argument varnar för kinesiskt inflytande.

– Indonesien ska sättas främst, säger Subiantos utrikespolitiska talesman, och lånar ett begrepp från USA:s president Donald Trump.

Jämförs med Trump

Pengar från Kina har en särskild innebörd i jättelandet, där den kinesiska minoriteten ofta har förföljts men flera kinesiska familjer är mycket förmögna. Att varna för Pekings makt har också varit ett framgångsrikt koncept i flera andra asiatiska länders valrörelser.

– Kinesiskt kapital förknippas med kommunism och det uppfattas som ett hot. Det är djupt inpräntat i den indonesiska mentaliteten, säger Trissia Wijaya, statsvetare vid Murdochuniversitetet i Australien.

Den 67-årige Subianto jämförs på flera sätt med Trump. Trots stora rikedomar beskriver han sig som utmanare mot landets elit och med nationalistisk retorik målar han upp utländska influenser som ett hot. Kandidaten samlar också stöd från islamistiska nationalistgrupper.

Hans bakgrund är kontroversiell, som före detta general anklagad för övergrepp och tidigare gift med exdiktatorn Suhartos dotter.

Exdiktators son

Widodo anklagas i sin tur för ett alltmer auktoritärt styre, där oppositionella gripits under sitt kampanjande.

Det finns fler presidentkandidater men de tros inte ha en chans. En av de mer uppseendeväckande är Tommy Suharto, exdiktatorns ökände son. Han har just avtjänat fyra år i fängelse för att ha anlitat torpeder för att mörda en domare i Högsta domstolen som dömde honom till fängelse för korruption.

Här finns också Ricky Subajga, tidigare storstjärna i nationalsporten badminton som tog OS-guld 1996.

Ett preliminärt resultat väntas under onsdagen. Expertis befarar att det uppstår dispyt om vem som vann oavsett vad den officiella rösträkningen visar. Oppositionen har redan före valet påpekat fel i vallängderna.

De första vallokalerna öppnade i landets östra delar tidigt på onsdagsmorgonen, sedan följt en timme senare av huvudstaden Jakarta och därefter landets västra delar. Indonesiens utbredda övärld med omkring 17 000 öar spänner över tre tidszoner, rapporterar AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer