Foto: Tore Meek/TT / Daniel Reinhardt/TT

Valrossar tvingas upp i bergen – där de faller mot sin död

Uppdaterad
Publicerad

Havsisarna smälter och djuren i Arktis får allt mindre plats att leva på. Nu visar nytagna bilder valrossar som tvingats upp i bergen – och som faller fritt på vassa klippor när de ska ta sig ned.
– Det är skrämmande. Jag blir själv väldigt berörd av det här, det ska inte ske, säger Tom Arnbom, havsexpert på WWF.

I Netflix-serien “Our planet” kan man se skrämmande filmer på valrossar i en situation vi inte är vana att se dem. Nytagna bilder från östra Ryssland visar nämligen valrossar som tvingats upp i bergen - och som faller okontrollerat från höga klippavsatser när de ska försöka ta sig ned.  

Tom Arnbom, havsexpert på Världsnaturfonden WWF, menar att fenomenet är en följd av smältande havsisar.

- Det är valrossar som går i land när de inte har någonstans att vara ute till havs, alltså ligga på isen. Så blir det väldigt trångt på stränderna så går de längre och längre bak, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Pressas upp i bergen

- Det är tusentals på tusentals valrossar som trycker upp. Enda sättet att få lite vila längst bak, för att inte pressas mot klipporna, är att gå upp. Och när de ska ner, då händer det här.

Tom Arnbom upptäckte fenomenet med de stora landstigande valrosskolonierna redan 2007. 

– Det var då havsisarna smälte av i Arktis, enormt mycket just det året. Då dök det upp valrossar i östra Ryssland, på ett ställe 40 000 och på ett 20-30 000. 

Trampar ihjäl ungar i panik

Sedan dess har tiotusentals valrossar fortsatt lämna vattnet. Men djuren kan bli stressade av befinna sig på land, menar Arnbom.

- Det är lätt att det blir panik och så ska alla ut till havs samtidigt och då trampar de ihjäl ungar och äldre djur som inte klarar av det. Det är som att du har två ton tunga bilar som alla ska ut till havs samtidigt. 

Enligt Tom Arnbom räknar man nu med att valrosspopulationen på sikt kommer att minska. 

– Dels dör de när de ramlar ned för klippor eller när de blir ihjältrampade. Det antar jag är ett par tusen per år som dör nu på det här sättet i Stilla havet. Sen måste de simma längre nu för att hitta mat. Vi vet inte riktigt vad det här innebär men vi räknar med att de kommer minska i antal.

Hotar ursprungsbefolkningen

Men det är inte bara valrossarna som hotas när isarna smälter. Runtom i Arktis finns det urbefolkning som lever på valrossar. 

- När de minskar i antal är det deras matförråd som försvinner, det innebär också att deras kulturer hotas nu. 

För att råda bot på problemet långsiktigt menar Arnbom att man måste tackla klimatförändringarna. Vad man kan göra åt valrossarnas hemska död här och nu är mindre klart. 

- Det går inte att bygga cementmurar eller burar. Det är ett fenomen jag inte vet hur vi ska göra något åt. 

– Jag vill inte lämna det här åt mina barnbarn, alltså det här är hemskt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer