Allt talar för att presidentkandidaten ,och utmanaren till den sittande presidenten, Alberto Fernández kommer att vinna valet i Argentina. Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Valvind i seglen för argentinska utmanare

Uppdaterad
Publicerad

Den usla ekonomiska utvecklingen i Argentina väntas bli ett sänke för president Mauricio Macri i dagens val.

Allt talar i stället för presidentutmanaren Alberto Fernández – och en politisk comeback för den korruptionsanklagade expresidenten Cristina Fernández de Kirchner.

– Nytt hopp – det är vad Cristina och Alberto står för.

Orden kommer från väljaren José Murad som slutit upp på ett av presidentutmanaren Alberto Fernández kampanjmöten. Och opinionsvindarna verkar gynna utmanaren. Redan i samband med primärvalen i augusti fick hans koalition nästan 50 procent av rösterna och flera mätningar tyder på att stödet har växt sedan dess.

Detta trots att han har valt den tidigare expresidenten Cristina Fernández de Kirchner som parhäst och vicepresidentkandidat. Kirchner var president fram till och med 2015, men sedan dess har hennes rykte svärtats ned av anklagelser om mutor, korruption och penningtvätt.

Ökad fattigdom

Att hon de senaste åren har förknippats mer med mygel i maktens korridorer än presidentämbetets glans verkar många väljare dock bortse från. Landets ekonomi väntas bli avgörande för många i vallokalerna och på det området har den sittande presidenten Mauricio Macri en rejäl uppförsbacke.

Under hans tid vid makten har fattigdomen i landet fortsatt att öka – i dag räknas var tredje argentinare som fattig. Landet befinner sig i den värsta ekonomiska krisen på 20 år. Inflationen motsvarar numera 38 procent och pesons värde har mer än halverats sedan januari förra året.

”Tappa inte hoppet”

Macri har inför valdagen uppmanat väljare att ha tålamod.

– Låt inte svårigheterna få er att tvivla på de saker som vi har åstadkommit. Låt det inte förmå er att tappa hoppet, sade han i samband med ett kampanjmöte tidigare i veckan.

Förutom en ny president ska väljarna rösta fram ny borgmästare och guvernör för Buenos Aires. Dessutom står hälften av platserna i underhuset och en tredjedel av platserna i senaten på spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.