Myntet föreställer kejsar Augustus och präglades sannolikt år 107 av kejsar Trajanus. Foto: Israel Antiquities Authority

Vandrarens sensationella fynd: 2.000 år gammalt mynt

Publicerad

Det fanns bara ett enda exemplar i hela världen – nu finns det sannolikt två. Vandraren Laurie Rimon trodde knappt sina ögon när hon nyligen hittade ett nästan 2.000 år gammalt guldmynt med kejsar Augustus avbildad.

Det var när Laurie Rimon, tillsammans med en grupp pensionärer, genomförde en vandring i östra Galileen i norra Israel som hon såg ett blänkande föremål i gräset.

Efter att ha plockat upp det insåg Laurie snart att det var ett guldmynt. Gruppens guide kontaktade då omedelbart den israeliska myndigheten för fornlämningar och antikviteter (IAA). Några timmar senare fanns en av myndighetens representanter på plats för att undersöka myntet.

Troligtvis från kejsar Trajanus tid

Nu har numismatikern Danny Syon, som arbetar för myndigheten med just frågor om antika mynt och medaljer, kunnat konstatera att myntet faktiskt är från romartiden. Det är sannolikt präglat under kejsar Trajanus tid, år 107 efter kristus, och bär kejsar Augustus ansikte.

– Det är en utomordentligt anmärkningsvärd och överraskande upptäckt. Jag tror snart att allmänheten, tack vare Laurie, kommer att kunna njuta av detta sällsynta fynd, säger Syon i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Sällsynt är bara förnamnet. Hittills finns bara ett enda liknande exemplar – vilket går att beskåda på anrika British Museum i London. IAA har beskrivit det nyligen fyndade myntet som en identisk tvillingbror till det som finns i London.

”Inte lätt att lämna myntet”

Laurie har fått en god portion beröm för att hon valde att kontakta myndigheterna och överlämna det otroliga fyndet till expertis. På IAA:s hemsida berättar Laurie att det inte var helt enkelt att slita sig från det blänkande guldet:

– Det var inte lätt att lämna myntet, för det är ju inte varje dag som man hittar ett sådant fantastiskt objekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.