Polisens jakt efter coronasyndare upprör i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Polisens vansinnesjakt på en ung coronasyndare i Hamburg har upprört många som sett filmen. Även ett lokalt förbud i Düsseldorf att stå still längs floden Rhen skapar irritation.

– Förbudet att stå och hänga, som införts den senaste veckan, tycker jag är det mest idiotiska. Vad är skillnaden mellan om folk står två eller tio minuter, eller promenerar bredvid varandra? Det är absurt, säger Nico Weiland i Düsseldorf.

Problem har uppstått när stora mängder flanörer trängs längs strandpromenaden och njuter av vårsolen. Polisen har ingen lätt uppgift att skingra par och mindre grupper som står och dricker öl eller äter hämtmat. I städerna i Ruhrområdet har polisen skrivit ut böter på flera tiotals miljoner kronor åt så kallade coronasyndare.

I Hamburg filmades nyligen en ung man springandes med en polisbil hack i häl. Polisen var på väg att bötfälla honom efter att han kramat om sina vänner i parken – ett brott mot avstånds- och kontaktreglerna. Men den unga mannen försökte fly. Många som sett filmen har reagerat på polisernas agerande, som kallats både övernitiskt och oproportionerligt. De utreds nu för tjänstefel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet