Vänstern rycker ifrån inför valen i Norge och Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Stortingsvalet i Norge står för dörren och vänstersidan ser ut att gå mot en storseger. Och i Tyskland där valet till förbundsdagen också stundar är socialdemokratiska SPD nu på frammarsch.

Finns det då fog att påstå att det blåser vänstervindar över Europa?

– Nja, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till SVT Nyheter.

Opinionsmätningarna inför stortingsvalet i morgon pekar på en en klar ledning för socialdemokratiska Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. Det innebär ett möjligt regeringsskifte i Norge, som i dag leds av Høyres partiledare, statsminister Erna Solberg.

Motvind i andra länder

Blickar man mot Tyskland, som står inför sitt förbundsdagsval den 26 september, går socialdemokratiska SDP starkt framåt. För första gången sedan 2006 leder partiet nu i opinionsmätningarna.

– I Tyskland syns en tydlig vänstervind, men en allmän sådan i Europa går inte riktigt att skönja, säger SVT:s EU-reporter Christoffer Wendick.

I Frankrike, Italien, Spanien och Österrike har socialdemokratiska partier mest motvind.

– Tittar man till exempel västerut mot Frankrike så är det högern och mitten som dominerar, det syntes inte minst i regionvalen som hölls under sommaren, säger Christoffer Wendick.

”Marginellt bättre”

Inte heller i Nederländerna, Finland eller Sverige stärker socialdemokraterna sina positioner, snarare tvärtom, konstaterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han menar att det är lite väl förhastat att tala om vänstervindar över Europa. Det kan lika gärna röra sig om en ”tillfällig förskjutning”, eller ett uttryck för trötthet på de regeringsalternativ som finns än ett ideologiskt skifte av något slag.

– Jag skulle vilja säga nja. Det är uppenbart att Socialdemokraterna i Tyskland har gått bra den senaste tiden, men de är egentligen bara tillbaka till där de var för tio år sedan. Och vänsterpartiet Die Linke går ganska dåligt. Om man räknar ihop deras procentenheter så är det bara marginellt bättre än förra valet, säger Hinnfors till SVT Nyheter.

– Räknar man in småpartierna och De gröna verkar det som att det blir en vänstermajoritet. Men den är ganska blandad i sin sammansättning.

Specifika hjärtefrågor

När det gäller SPD:s framgångar i opinionen går en del av det kanske också att tillskriva Olaf Scholz, partiets gruppledare i Förbundsdagen.

– Scholz framstår av många som den minst dåliga av de tre. Sedan är frågan som många väljare rankar högst nu social rättvisa, hyrorna, pensioner och lönerna, och det är frågor som SDP driver hårt i det här valet, säger SVT:s Christoffer Wendick.

När det gäller regeringsbildningen vid ett eventuellt maktskifte i Norge står socialdemokratin inför en annan utmaning.

– Arbeiderpartiets väljare är fragmenterade, säger Magnus Takvam, politisk kommentator på norska NRK, i SVT:s Agenda.

– Många vill rösta på det partiet som drar Arbeiderpartiet mest i sin riktning, och röstar då på vänsterorienterade partier eller miljöpartier för att påverka regeringen.

Se en längre intervju med Magnus Takvam i Agenda klockan 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.