Foto: TT

Vapenvila i Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad

Den sydsudanesiska regeringen och företrädare för rebellsidan har nu undertecknat ett avtal om vapenvila, rapporterar Reuters.

Efter tre veckors segslitna förhandlingar kom parterna i konflikten i Sydsudan på torsdagen överens om eld upphör.

Vapenvilan undertecknades i Etiopien huvudstad Addis Abeba. Medlare från regionen samt diplomater och journalister var närvarande vid undertecknandet.

Strider i Sydsudan

Enligt avtalet förbinder sig parterna att upphöra med striderna inom 24 timmar. Företrädare för det regionala samarbetsorganet Igad förklarade också att det innehåller mekanismer för att verifiera och övervaka att vapenvilan följs.

Halv miljon på flykt

Vidare har den sydsudanesiska regeringen gått med på att frige de elva politiker och medarbetare till upprorsledaren Riek Machar – något som har varit en knäckfråga. Det framgår emellertid inte när detta frigivande ska ske.

Uppemot 10 000 människor befaras ha dödats under den dryga månad som konflikten har pågått. Över en halv miljon människor har flytt sina hem av rädsla för strider och övergrepp.

Riek Machar var tidigare vicepresident i Sydsudan men president Salva Kiir avskedade honom i somras.

När det gäller de elva politikerna trogna Machar har Kiir framhärdat att de ska ställas inför rätta, anklagade för att ha planerat att störta honom.

Tidigare utkast till vapenvila har läckt ut och i ett avtal daterat 15 januari ska ett eld upphör träda i kraft ett dygn efter det att dokumentet undertecknats. Enligt detta utkast ska parterna ”upphöra med alla militära handlingar mot varandra och alla andra handlingar som kan undergräva fredsprocessen”. Parterna ska bland annat också upphöra med attacker mot civila liksom våldtäkter och tortyr.

Svårt nå drabbade

Men frågan är hur mycket och snabbt ett eld upphör verkligen kommer att märkas för de hundratusentals sydsudaneser som drabbats av våldet, inte minst för flyktingarna.

Hittills har det varit svårt för FN att nå de drabbade på grund av striderna, som bland annat gjort det svårt för organisationen att få tillgång till sina lager av mat och mediciner.

Dessutom har runt 70.000 personer sökt skydd på FN:s baser i landet, som därmed fått fullt upp med att ta hand om flyktingarnas skydd och behov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strider i Sydsudan

Mer i ämnet