Man med kort hår i glasögon iklädd går kostym, ljusrosa skjorta och mönstrad slips sitter i en tv-studio.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför gick vapenvilan igenom nu? Mellanösternexperten Alexander Atarodi reder ut. Foto: SVT

Vapenvila mellan Israel och Hizbollah – detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Israel och Hizbollah har slutit avtal om vapenvila efter ett krig där över 3 800 personer dödats, enligt libanesiska myndigheter.

Detta vet vi om avtalet och vad det kommer att innebära.

Vad står det i avtalet?

Från klockan 03 natten till onsdag 27 november inleddes vapenvila mellan Hizbollah och Israel. Parterna får nu inte anfalla varandra men Joe Biden, vars administration förhandlat fram avtalet tillsammans med Frankrike, har framhållit att Israel har rätt att försvara sig om avtalet skulle brytas.

På marken i Libanon innebär avtalet att Libanons armé ska ta kontroll över landets södra delar. Det är från de södra delarna som Hizbollah har anfallit Israel sedan 8 oktober 2023 och där Israel invaderat med marktrupper sedan 1 oktober 2024.

Hizbollah ska även avlägsna sig till norr om floden Litani, cirka 30 km från gränsen till Israel. Armén har meddelat att de är redo att ta kontroll och försvarsministern har sagt att 10 000 trupper ska skickas söderut. Under onsdagseftermiddagen kom bilder på stridsvagnar som rullade ner mot södra Libanon.

Även de israeliska styrkorna ska enligt avtalet avlägsna sig från södra Libanon inom 60 dagar.

Vidare ska den libanesiska regeringen övervaka all vapenproduktion och försäljning i landet. Vapen utan tillstånd ska beslagtas och oauktoriserade anläggningar läggas ned, enligt tidningen L'Orient-Le Jour som läst överenskommelsen i sin helhet.

En kommitté godkänd av både Israel och Libanon kommer att bildas för att övervaka och bistå i genomförandet av avtalets åtaganden. Avvikelser rapporteras till FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon, Unifil.

Avtalet vilar på det eldupphör som FN förhandlade fram efter Libanonkriget 2006. Även då skulle både Israel och Hizbollah avlägsna sig från södra Libanon.

– Problemet med det avtalet var att parterna inte respekterade det, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

Söder om Litani-floden ska enda beväpnade militärerna tillhöra libanesiska armén eller FN-fredsbevarande styrkor Unifil. Foto: SVT Grafik

Reaktioner på avtalet

Libanon

”Glädje och optimism men också viss oro om det kommer att hålla”, så berättar frilansjournalisten Lina Malers att personer i Beirut reagerar på avtalet om vapenvila. Från huvudstaden rapporterar hon även om bilköer till södra Libanon.

– Nu på morgonen har vi sett strömmar av bilar bege sig till södra Libanon, så det finns en enorm vilja att återvända, säger Lina Malers, på plats i Beirut.

Israels militär tillåter dock inte civilbefolkningen att återvända till delar av södra Libanon.

Israel och Hizbollah

Israels premiärministern Benjamin Netanyahu höll under tisdagskvällen ett triumferande tal om vad de uppnått i kriget mot Hizbollah.

– Vi eliminerade Nasrallah, vi eliminerade dess toppledare, förstörde de flesta av dess raketer och missiler, sa Netanyahu.

Inom Israel finns det dock kritik mot avtalet från väljare och politiska företrädare, inte minst i de norra delarna av landet som utstått dagliga raketattacker från Hizbollah.

Mellanösternexperten Alexander Atarodi tror att båda stridande parter är nöjda med avtalet.

– Jag tror att båda parterna har något att vinna på det här. Israel får en taktiskt vinst genom att man försvagat Hizbollah kraftigt och att Hizbollah, enligt avtalet, inte ska utgöra något hot mot norra Israel, säger Atarodi och fortsätter:

– Hizbollah har också något att vinna här – att man får lite tid att konsolidera sin bas. De känner nog att de behöver andrum att få reflektera och planera inför framtiden.

Shiamilisen Hizbollah utropade under onsdagskvällen vapenvilan som en seger i kriget.

En person som återvänder till södra Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de blandade känslorna när familjer återvänder till södra Libanon: ”Har fått vänner här”. Foto: Reuters

Kommer vapenvilan att hålla?

På onsdagen besköt Israel ett fordon i södra Libanon.

”IDF identifierade ett fordon med flera misstänkta i en zon där rörelse är förbjuden på libanesiskt territorium”, skrev militären.

På torsdagen uppstod ytterligare en situation där Israel besköt flera misstänka fordon som rörde sig i södra Libanon. Fordonens aktivitet är ett brott mot vapenvilan, menade Israels militär.

Hizbollah å sin sida menade att Israel attackerar människor som återvänder till sina hem i södra Libanon, rapporterade Reuters under torsdagen.

Vapenvilan från 2006, med liknande krav på parterna, höll inte. Mellanösternexperten Alexander Atarodi tror dock att förutsättningarna är bättre denna gång. Hör mer i klippet nedan.

Vy över kulle med träd. Barriär i mitten slingrar sig fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer vapenvilan att hålla? ”Jag tror att det finns goda förutsättningar”, säger Alexander Atarodi. Foto: Reuters

Blir det även vapenvila i Gaza nu?

Nej, avtalet påverkar inte Gaza. Hamas har under onsdagsmorgonen återupprepat att de är redo för vapenvila men den terrorstämplade gruppen och Israel är långt ifrån varandra gällande kraven för vapenvila.

Hamas har tidigare krävt att Israel ska lämna Gaza för att ett avtal ska kunna slutas, medan Israels grundkrav är att Hamas inte ska styra Gaza. Israel menar även att Hamas vägrat möta dem på kravet att alla gisslan ska släppas.

– Gaza är källan till hela konflikten och hanteras inte av vapenvilan. Kriget i Gaza kommer sannolikt att fortsätta, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

Även Israels konflikt med Iran och Huthirebellerna kvarstår.

En palestinsk man hugger ved, som ska användas för matlagning eller uppvärmning, på gården till en skola som rymmer fördrivna palestinier väster om Gaza City.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel kan komma att trappa upp sina angrepp i Gaza eller så kan medling tar fart – i videon hör du SVT:s före detta Mellanösternkorrespondent Stina Blomgrens analys efter vapenvilan. Foto: OMAR AL-QATTAA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet