En fredsavtalsanhängare viftar med en flagga utanför kongressen i Bogotá, Colombia. Foto: TT

Vapenvilan i Colombia löper snart ut

Uppdaterad
Publicerad

Colombias president Juan Manuel Santos har en svår väg framåt om han ska kunna vända fiaskot med folkomröstningsförlusten till ett fungerande fredsavtal. Vapenvilan med Farc löper ut den 31 oktober, meddelar han.

Osäkerheten är stor om vad som ska hända med fredsförhandlingarna i Colombia efter att det avtal som tagit fyra år att medla fram röstades ner med minsta möjliga marginal av folket i helgen.

I slutet av månaden löper vapenvilan ut, meddelade Juan Manuel Santos i ett tv-uttalande.

– Jag hoppas att vi kan gå framåt, och genomföra en nödvändig överenskommelse för att hitta en lösning på den här konflikten, sade han.

Försöker hitta lösning

Den stukade presidenten har tidigare visat tecken på att bita ihop och försöka att hitta en framkomlig väg.

Huvudförhandlaren, Humberto de la Calle, har skickats till Kuba för att återuppta förhandlingarna med Farcgerillan och på hemmaplan ska Santos träffa Álvaro Uribe, oppositionsledare och en av huvudanhängarna till nejsidan i folkomröstningen.

Det oväntade resultatet i folkomröstningen gör att Santos nu kämpar på två fronter: han måste hitta en kompromisslösning som både nejsidan i Uribes läger och Farcgerillan kan acceptera.

”Finns ingen plan B”

– Frågan om man kan tänka sig att öppna upp avtalet är ett beslut som faller på Farc, säger utrikesminister María Ángela Holguín.

Hon är en av dem som Santos utsett för att föra samtal med oppositionen om att rädda fredsavtalet, och säger att regeringen är ”helt beredda” på att lyssna på motståndarna till avtalet.

– Men det fanns ingen plan B. Vi trodde att folket ville ha fred, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredsavtalet i Colombia

Mer i ämnet