Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rök syns stiga från området på ryska sidan av gränsen. Foto: Telegram

Flera attacker mot ryska gränsorter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i går pågår stridigheter i flera ryska gränsorter i Belgorod-regionen. Ryska väpnade grupper, lojala med Ukraina, uppges ligga bakom. “Nästa steg är att befria hela Ryssland från Putins politik och få ett slut på det kriminella kriget”, skriver en av grupperna, som kallar sig legionen ”Frihet för Ryssland”, till SVT Nyheter.

På måndagen kom bilder på sociala medier som visade kraftiga rökpelare samt militära fordon vid gränsstationen och under natten har ett par hus i Grajvoron i Belgorod-regionen träffats i en attack.  

På tisdagsmorgonen säger den ryske guvernören att situationen ännu inte är över samt att flera drönare har skjutits ner under kvällen och natten.  

”Det finns uppgifter om två skadade civila i de orter som fienden har gått in i. Så här långt har säkerhetsstyrkor inte kunnat nå fram till dem. Det är uppgift nummer ett denna morgon”, säger Gladkov via Telegram.

”Anti-terror”-nödläge

Civila har rapporterats fly de ryska gränstrakterna, i bilköer som ringlat långa. Ryska myndigheter har för första gången under krigets gång utropat ett särskilt ”anti-terror”-nödläge på rysk mark. 

Enligt “Frihet för Ryssland”, ska gränsstationen Grajvoron och den närliggande byn Kozinka ha “befriats” under måndagen och de väpnade grupperna uppgav då att de var på väg mot staden Grajvoron med drygt 6 000 invånare.   

”Syftet är att skapa en demilitariserad zon vid gränsen för att förhindra rysk artilleribeskjutning av Ukraina”, uppgav gruppen, som strider på Ukrainas sida, i ett meddelande till SVT Nyheter.

Ryska medborgare

Ryska försvarsdepartementet har bekräftat angreppet, men Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar att det rör sig om ukrainska sabotörer, och att det är ett försök av Ukraina att flytta fokus från förlusten av Bachmut. 

Ukrainska militären uppger att det är de två ryska oppositionella grupperna och inte Ukrainas armé som gått in i Ryssland. 

– Gerillagrupperna består av ryska medborgare, skriver Mychajlo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president, på Twitter.

  • ”Frihet för Ryssland” är en väpnad grupp som säger sig ha bildats av och för ryska frivilliga som vill strida för Ukraina i det pågående kriget. Det är en av två grupper som tar på sig ansvaret och pekas ut som ansvariga för intrånget över gränsen.
  • Den andra gruppen heter Ryska frivilligkåren (RDK) och bildades av ryska uttalade nynazister som också säger sig stå på Ukrainas sida i kriget.
  • Den grävande journalistgruppen Bellingcats expert på högerextrema grupper, Michael Colborne, har följt RDK över en längre tid. Han har lagt upp ett av gruppens senaste filmklipp på Twitter och konstaterar att de två män som syns i det är lätta att känna igen för personer som har insyn i myllan av ”ryska högerextremister som har tillbringat tid i Ukraina”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet