– Det är inte mycket med vår by längre. Den är helt förstörd, säger Zhang Tuyun.

”Vår by är helt förstörd”

Publicerad

När Xi Jinping som är ledare för världens största producent och konsument av kol Kina lovade att landet skulle vara koldioxidneutrala 2060 var det många som som höjde på ögonbrynen. Mycket på grund av att landet faktiskt fortfarande bygger nya kolkraftverk i de fattiga provinserna.

Våra utsända reste till Kinas koldistrikt för att undersöka om synen på kol håller på att förändras.

I Shanxi i Kina har kolgruvan givit jobb till familjer i generationer. Men priset för miljön har varit högt.

– Min hemort revs och alla tvingades flytta. Kolgruvorna underminerade marken och gjorde det omöjligt att bo kvar, säger Zhang Zou.

Kol är fortfarande den främsta energikällan i Kina Men ett långsamt skifte håller på att ske till förnyelsebar energi för att man ska kunna nå upp Xi Jinpings högt ställda mål om att kina ska vara koldioxidneutrala 2060.

För två år sedan var SVT:s Asienkorrespondent i Shanxi senast, och skillnaden är märkbar. De stora gruvindustrierna är fortfarande i gång men medvetenheten om klimatet har ökat.

Den nya generationen i Shanxi kommer behöva hitta jobb utanför gruvnäringen för att överleva. Men i gengäld är chansen stor att de kommer få se den blåa himlen ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.