Var fånge hos talibanerna – misstänks för sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Kanadensiske Joshua Boyle, som tillsammans med sin familj fritogs efter nära fem år som gisslan i Afghanistan, misstänks nu själv för flera brott. Han har gripits i Ottawa och riskerar åtal bland annat för sexuella övergrepp och olaga frihetsberövande.

Kanadensaren Joshua Boyle och amerikanska Caitlan Coleman, då gravid i sjunde månaden, kidnappades av talibaner under en resa i Afghanistan 2012.

Familjen med två vuxna och tre små barn födda i fångenskap fritogs i oktober under dramatiska förhållanden i gränsområdet i Pakistan.

Nu misstänks 34-årige Joshua Boyle på femton punkter, bland annat åtta fall av övergrepp. Han ska också ha uttalat dödshot och agerat vilseledande mot polisen.

”Är oskyldig”

Offrens namn, två personer, har av domstol belagts med sekretess, enligt tv-kanalen CBC. Boyles advokat Eric Granger säger att Boyle är oskyldig.

Han ska framträda kort inför rätten i Ottawa på onsdagen. Boyle greps den 30 december 2017, och enligt CBC har de misstänkta brotten skett från oktober fram tills dess.

Hans fru säger i ett uttalande till tidningen The Toronto Star att hon och barnen är i gott tillstånd och vill inte kommentera misstankarna annat än att orsakerna går att hitta i ”det trauma han var tvungen att uthärda i så många år”.

Fallet med den kidnappade familjen och fritagningen i Pakistan har uppmärksammats stort i Kanada och USA. Tillbaka på kanadensisk mark sade Boyle att talibanerna våldtagit hans fru och mördat ett spädbarn som fötts under fångenskapen.

Uppmärksammad bakgrund

Joshua Boyle har berättat att de under fångenskapen fått höra en mängd olika förklaringar till varför de kidnappades av talibannätverket.

I ett kort tidigare äktenskap var Boyle gift med en nu frigiven Guantánamofånges syster, som är dotter till en, nu avliden, högt uppsatt person inom terrorgruppen al-Qaida.

Talibanerna har förnekat mord på spädbarnet och sagt att dödsfallet var ett missfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.