Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fordonen går sönder, vädjar om hjälp till en ny jeep. Foto: privat

Norsk soldat i Bachmut: ”Våra fiender är i moraliskt förfall”

Uppdaterad
Publicerad

Den norsk-tjetjenske soldaten Muhammad-Aslan Ocharhadzhi strider för Ukraina vid den krigshärjade staden Bachmut.

Om Ryssland kan besegras hoppas han att Tjetjenien kan bli självständigt.

– Ryssland hotar hela världen, säger han.

Ocharhadzhi ingår i Shejk Mansour-bataljonen som består av frivilliga tjetjener från många länder.  

– I vårt område möter vi bara Wagner-soldater. Det är bara en slägga och avrättning som stoppar dem från att fly, säger han.  

Kriget i Ukraina

Muhammad-Aslan syftar på att Wagnersoldater som retirerat dödats av sina egna befäl. När SVT Nyheter har kontakt med honom under fredagen befinner han sig fortfarande i ett område där det pågår hårda strider.

Han bekräftar uppgifterna om ukrainska framgångar strax utanför Bachmut, men kan inte säga om det påverkar stridsmoralen bland ukrainska soldater. 

- Jag träffar inte vanliga soldater utan bara specialstyrkor och underrättelseenheter så jag kan bara prata om dem och oss. Framgångarna påverkar inte oss alls, vår stridsmoral är hela tiden på topp, påstår han. 

Ryssland hotar hela världen

Muhammad-Aslan Ocharhadzhi kommer ursprungligen från Groznyj i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Han har tidigare berättat för NRK att han sökte asyl i Norge i början av 2000-talet och är som flera exil-tjetjener anklagad för terrorbrott i hemlandet.

Ryssland har under två långa blodiga krig stridit mot tjetjener som vill att republiken ska bli en självständig stat. Det är en av anledningarna till att han slåss på Ukrainas sida. 

– Ryssland hotar hela världen och vill bli ett världsimperium. Tjetjenerna har lång erfarenhet med att försvara vårt land mot ryssarna. Det är väldigt viktigt att imperiet bryts upp och folket får sin frihet, säger den norske tjetjenen i Bachmut. 

”Vägarna är usla och bataljonen behöver nya fordon,” vädjar Ocharhadzhi i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet