Våren på plats i Japan – Tokyos körsbärsträd blommar

Uppdaterad
Publicerad

Den japanska huvudstaden står inför en rosa explosion när körsbärsträdens blomningssäsong nu inletts, över en vecka tidigare än normalt. Våren har därmed officiellt nått Tokyo.

Årets första blommor slog ut nio dagar tidigare än normalt, enligt landets meteorologiska myndighet. Det förklaras med att de senaste veckornas ovanligt varma väder skyndat på knopparnas tillväxt.

Sakura, den japanska benämningen för körsbärsträd, står i full blom under blott en vecka. Men då trädets knoppar brister i olika takt runt om i Tokyo kan invånarna njuta av ungefär två veckors rosa vårfirande i parker, vid tempelområden, skolor och längs gator – fester som ofta pågår under timtal.

Fakta: Körsbärsträden i Japan

Den japanska benämningen på körsbärsblomman är sakura. Det finns omkring 200 olika sorters körsbärsträd i Japan.

Someiyoshinohybriden, som förökas genom ympning, är vanligast och står för omkring 70-80 procent av alla körsbärsträd i Japan. Someiyoshinoträden har därför samma arvsmassa och blommar samtidigt.

Det första kända hanamifirandet hölls 1598 av riksföreståndaren Toyotomi Hideyoshi i Daigojitemplet i Kyoto. Dagens hanamifirande har dock sina rötter i firanden som hölls under 1600-talets senare hälft i dåvarande Tokyo.

Källa: The Japan Times, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.