Det blev ett knappt ja till fortsatt vårjakt på flyttfåglar på Malta. Foto: TT

Vårjakt på flyttfåglar på Malta fortsätter

Publicerad

Den ifrågasatta vårjakten på vaktel och turturduva drar i gång på tisdag på Malta. Det står klart sedan en knapp majoritet i folkomröstningen sagt ja till att bevara den 145-åriga traditionen.

Ja-sägarna vann med 51 procent, vilket motsvarar ungefär 5 000 rösters övervikt.

– Vi vann ingenting, vi förlorade bara inte, sade jägarförbundets ordförande Joe Percici Calascione till nyhetsbyrån AFP.

Nej-sidans kritik riktar sig mot att vaktel och turturduva jagas före fåglarnas häckningstid och befarar att det hotar arternas fortbestånd. De förekommer främst i Europas och Asiens varmare delar. Såväl vaktel som turturduva är sällsynta gäster i Sverige.

– De här fåglarna flyger två gånger över Sahara, två gånger över Medelhavet, bara för att dödas på sista sträckan när de förbereder sig för häckning, sade Mark Sultana, talesperson för nej-sidan, inför folkomröstningen.

Undantag i EU

Ett annat argument mot jakten är att jägarna bryter mot reglerna och skjuter fler fåglar än tillåtet.

Malta är det enda landet inom EU som tillåter jakt på turturduva och vaktel på våren. Det är möjligt genom ett EU-undantag som medger vårjakt under 20 dagar.

Jaktmotståndarna erkänner sig besegrade men lovar att fortsätta sin kamp för miljön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer