Foto: SVT

Varje dag i Delhi förkortar hennes liv

Uppdaterad
Publicerad

I Indiens huvudstad New Delhi kan luftföroreningarna bli 20 gånger högre än gränsen för skadlig luft. Men det finns de som kämpar mot bilar och avgaser. En del av dem gör det med risk för sin egen hälsa. SVT:s Korrespondenterna har träffat Shambhavi Shukla som trots svåra lungproblem jobbar mitt i avgaserna.

Shambhavi Shukla tar ett djupt andetag i sin inhalator. I dag tänker hon gå ut. Det är ingen självklarhet. Hon är 24 år och har hon endast 53 procents lungkapacitet.

Anledningen är att hon är uppvuxen i Delhi, staden som av Världshälsoorganisationen WHO utsetts till världens mest förorenade. Hon har även utvecklat allergi mot luftens farliga partiklar som PM10 och PM 2,5.

– Under den torra vintern är det värst, då kan jag knappt gå ut, berättar Shambhavi för SVT:s Korrespondenterna.

TV: Se SVT:s reporter testa cykling instängd med avgaser

Men nu är det vår och för första gången på fem månader tar Shambhavi en promenad i parken utanför. Hennes andetag blir snart ansträngda och vi måste gå tillbaka hem.

– Jag får inte i mig tillräckligt med syre, flämtar Shambhavi.

Barn mest utsatta

Hennes läkare har följt utvecklingen de senaste 25 åren och bekräftar bilden av att andningsbesvär plågar allt fler. Behandlingar som var ovanliga förr är nu vardag. Vi har har sett en drastisk ökning och de är kopplade till luften, lungor och föroreningar menar Ganesh Kumpar, läkare

LÄS MER: Usel luft i tyska städer – dieselbilar kan förbjudas

– Vi ser fler allergier, fler med asthma som måste behandlas på nytt sätt. Mest utsatta är de unga och barnen, säger Ganesh Kumpar.

– Man skulle kunna säga att vi lever i en gaskammare, tillägger han.

Vägrar bil

Shambhavi Shukla har växt upp i Dehli. Den allt sämre luften har varit en del av hela hennes liv. Med ett munskydd som täcker halva ansiktet tar hon sig fram med buss, rickshaws och tunnelbana till sitt jobb. Att åka bil vägrar hon trots att hon har råd.

– Jag vill bidra med vad jag kan för att inte smutsa ner luften ytterligare, säger Shambhavi.

Jobbet är det som just nu ger henne mening i tillvaron. Efter att lungproblemen uppdagats för några år sedan började Shambhavi plugga miljövetenskap. I dag arbetar hon på Indiens största miljöorganisation, Centre for Science and Environment, CSE.

Kontrollanter mutas

CSE har via Högsta domstolen fått igenom ett utsläppstak för Delhis bilar. Eftersom den kraftigt ökande trafiken är en starkt bidragande orsaken till den dåliga luften hoppas Shambhavi att beslutet ska få effekt.

LÄS MER: Så dålig är luften – och så drabbas du

Men många mutar sig igenom kontrollerna. Därför jobbar Shambhavi med att åka runt till bensinstationer och kontrollera att testerna utförs på rätt sätt. Hon undersöker om slangarna är kopplade ordentligt så avgaser inte läcker ut, och att inga mutor ges till personalen.

Luften luktar bensin och diesel och är tjock avgaser och jag frågar hur hon, som i praktiken bara har en fungerande lunga, kan utsätta sig för den här miljön med tanke på hur sjuk hon redan är.

– Mitt liv har redan förkortats med flera år troligen. Jag är bara 24. Jag vill inte att nästa generation ska drabbas på samma sätt som jag, svarar Shambhavi Shukla.

– Om jag stannar i Delhi i mer än tio år är jag död innan min 50-årsdag.

Se hela Korrespondenterna på SVT Play.

Se Friktion om Skiten vi andas på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.