Foto: SVT

”Varje gång jag blundar kommer bilderna tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Tio år efter invasionen av Irak brottas fortfarande den amerikanska folket med frågan om kriget var motiverat. Priset blev blodigt och högt – för alla inblandade. Och några massförstörelsevapen påträffades inte.

Den där kvällen för 10 år sedan var vi många som drog efter andan när President Geoorge W Bush, i ett tal till nationen, med allvarlig blick förkunnade att amerikanska styrkor tagit sig över den Irakiska gränsen.

Men det krig som de första månaderna tycktes bli en effektiv och enkel framgång förvandlades snabbt till ett amerikanskt trauma, av många jämfört med Vietnamnkriget.

– Då för 10 år sedan trodde jag aldrig att kriget skulle påverka mig och min familj så djupt.

1 miljon vårdas hemma

Vi sitter i en förort till Richmond i Virginia och Andrea Sawyer bläddrar i familjens fotoalbum. Hennes man, Loyd, tog värvning 2006 för att han ville till Irak och göra skillnad. Ett drygt år sedan kom Lloyd hem – förändrad.

I dag är han fortfarande deprimerad och personlighetsförändrad. Det han såg och upplevde utanför Bagdad plågar honom och ingenting blir någonsin som förr.

Fler än en miljon krigsveteraner vårdas i dag i hemmet av anhöriga. De slogs alla för sin nation i Irak eller Afghanistan.

Andrea Sawyer tvingades att säga upp sig från sin lärartjänst och arbetar nu heltid med att vårda sin man. Dagarna är långa och svåra.

Påminns varje dag

– Vi arbetar för att varje ny dag ska bli lite bättre. Samtidigt finns det ju så många andra som upplever samma svåra situation som vi gör, säger hon.

Under kriget i Irak stupade fler än 4.400 amerikanska soldater och 32.000 sårades. De direkta krigskostnader uppgår till närmare 1.000 miljarder dollar.

– Varje gång jag sluter mina ögon kommer bilderna från Irak tillbaka, säger Loyd Sawyer.

Han påminns varje dag om vilket pris nationen fick betala för Irakkriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irak tio år efter kriget

Mer i ämnet