En militär vaktar vägspärren som har satts upp på vägen till Myanmars parlament. Foto: STR

Världen fördömer militärkuppen i Myanmar

Uppdaterad
Publicerad

Världen vaknade till nyheten att militären har tagit över makten i Myanmar. Presidenten Win Myint och den informella ledaren Aung San Suu Kyi har förts bort från sina hem, likaså flera ministrar på regionalnivå.

Nu reagerar omvärlden kraftigt – och flera världsledare kräver att militären ska lämna tillbaka makten till regeringen.

”Rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter måste respekteras”, skriver statsminsiter Stefan Löfven på Twitter.

Företrädare från det myanmarska regeringspartiet NLD (Nationella demokratiska förbundet) har bekräftat att en militärkupp har ägt rum och manar till lugn samtidigt som man varnar för en återgång till militärstyre. I 50 år styrdes landet av militären tills demokratiska reformer infördes 2011.

Ann Linde: ”Släpp de gripna omedelbart”

Flera världsledare, politiker och organisationer fördömer nu kuppen. Sveriges utrikesminister Ann Linde riktade sig i en tweet till Myanmars militär och krävde att de ska släppa de gripna politikerna:

”Vi uppmanar militären i Myanmar att respektera rättsstatsprincipen, valresultatet och att lösa tvister genom lagliga mekanismer. Alla civila ledare och andra som olagligen hålls fångna måste släppas omedelbart och villkorslöst.”

Även statsminister Stefan Löfven har nu skrivit på Twitter:

”Mycket bekymrad över utvecklingen i Myanmar. Jag ansluter mig till mina EU-kollegor och uppmanar militären att omedelbart släppa civila ledare och andra som olagligt hålls fängslade. Rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter måste respekteras och processen för demokratisk övergång fortsätta”, skriver Löfven.

USA hotar med repressalier

Vita husets talesperson Jen Psaki uppger i ett skriftligt uttalande att USA kan komma att vidta åtgärder mot upprorsmakarna:

”USA motsätter sig alla försök att försöka ändra utgången på de nyligen hållna valen eller att hindra den demokratiska maktöverlämningen och kommer ta till åtgärder mot de ansvariga om dessa steg inte dras tillbaka”.

FN: ”Bakslag för demokratin”

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar händelserna för ett ”allvarigt bakslag” för Myanmars demokrati.

”De allmänna valen den åttonde november 2020 visade på ett starkt stöd för NLD, vilket tydligt reflekterar önskan från Myanmars befolkning att fortsätta den bräckliga kampen för demokratiska reformer”, skriver Guterres talesperson Stéphanie Dujarric i ett uttalande.

”Ett land översköljt av vapen”

Den myanmarske författaren och historikern Thant Myint-U skriver på Twitter att han är orolig för att ingen kommer att kunna ”kontrollera vad som sker härnäst”, och att landet redan är djupt splittrat:

”Kom ihåg att Myanmar är ett land översköljt av vapen, med djupa klyftor etniskt och religiöst, där miljoner knappt har råd att äta”.

Samtidigt kallar Thailands vice premiärminister Prawit Wongsuwon händelsen för en ”intern angelägenhet” och säger att andra länder inte ska lägga sig i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.