Allt talar för att 2023 blir det varmaste året som uppmätts globalt. Enligt FN talar det mesta för mänskligheten inte lyckas uppnå ens 2-gradersmålet. Foto: DAN HIMBRECHTS

Världen går mot 3 graders uppvärmning – klimatlöftena räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

2023 väntas bli det varmaste året som någonsin uppmätts. Nu varnar FN för att jordens temperatur kommer att öka långt över de mål världens länder ställt sig bakom.

För att försöka förmildra de värsta konsekvenserna av ett förändrat klimat siktar världens läder på att inte överstiga en global uppvärmning på över 2 grader jämfört med förindustriell tid.

Om den globala snittemperaturen fortsätter att öka i samma takt som den gör nu menar FN att jorden kommer att nå en uppvärmning på 2,5-2,9 grader.

Med nuvarande åtgärder går världen mot tre graders uppvärmning enligt FN.

– Vi behöver sluta sätta oönskade rekord för växthusgasutsläpp, globala temperaturtoppar och extremväder, säger FN:s miljöchef Inger Andersen i en kommentar.

Det varmaste året någonsin

Genomsnittstemperaturen i september var den högsta globalt för månaden sedan uppmätningarna började.

Klimatförändringarnas effekter är många, och har redan börjat märkas av över hela världen. Skyfall, stormar, skogsbränder och värmeböljor blir fler och värre. Skördarna och luftkvaliteten blir sämre, haven surnar och djurarter dör ut.

– Det finns inte längre någon person eller ekonomi på planeten som inte berörs av klimatförändringens effekter, konstaterar Inger Andersen.

”Rekord i utsläppsminskningar” behövs

Enligt FN:s miljöprogram Unep måste arbetet växla upp om världens länder ska ha en chans att förmildra klimatförändringens mest förödande effekter. Och det redan det här årtiondet.

Utsläppen måste minska med minst 28 procent till 2030 om den globala uppvärmningen ska begränsas till 2 grader. Om världens länder uppnår de nuvarande klimatlöftena skulle utsläppen bara minska med 2-9 procent.

Det innebär att världen står inför en global uppvärmning på 2,9 grader vid seklets slut.

Unep manar till en grön omställning i samhället, inklusive klimatfinansiering och rekord i utsläppsminskningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.