Personal från MSB i färd med att lasta planet som i måndags flög med utrustning från Örebro flygplats till Filippinerna. Foto: Stig Dahlén, MSBVisa alla (2)
Visa alla (2)

Världen hjälper Filippinerna

Publicerad

Hjälpen strömmar in från olika håll i världen till de orkandrabbade områdena i Filippinerna. Från Sverige har flera plan lyft med utrustning och personal.

De första fartygen i den amerikanska hjälpkonvojen har anlänt till Filipperna, uppger den amerikanska marinen för CNN.

Det är jagarna USS Lassen och USS Mustin som banar väg för jättefartyget USS George Washington, som väntas anlända i kväll. Ett drygt 200 meter långt hjälpfartyg ligger strax efter.

Sverige hjälper

Från Sverige har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickat både personal och materiel som stöd till FN:s katastrofhjälp.

I måndags lyfte ett plan från Örebro med utrustning för två basläger med bland annat bostäder och arbetslokaler. Baslägren ska bli en knutpunkt åt FN:s hjälporganisationer på plats. Det finns förfrågningar från FN om fler basläger.

På tisdagen lyfte ytterligare ett plan med insatspersonal. MSB samarbetar med partners inom International Humanitarian Partnership, IHP. Tillsammand skickar de 21 personer i två team, varav åtta teammedlemmar från Sverige.

Insatspersonalen kommer förutom från Sverige från Norge, Danmark, Finland, Estland och Luxemburg.

Två svenska plan på väg

Två plan med hjälputrustning från Sverige var sent på måndagen på väg till Filippinerna. Det handlar om tre kompletta basläger, sambands- och kommunikationsutrustning och fordon.

– Planen kommer att landa i natt. Det pågår en febril aktivitet för att se till att de kan landa på rätt ställe, berättar Ann-Charlotte Zackrisson på MSB för TT.

Svensk hjälppersonal befinner sig redan i Filippinerna. Styrkan består av ingenjörer och experter på IT, avfallshantering och vatten och sanitet.

Många vill hjälpa till

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har också team från Belgien, Japan och Israel kommit till Filippinerna och även team från Australien och Tyskland väntas anlända snarast. WHO samordnar insatser från över 30 olika hjälporganisationer. En lång rad regeringar och organisationer har anmält att de är beredda att hjälpa till.

WHO framhåller också att utöver nödhjälpen behövs ”vanlig” hälsovård. Bara den här månaden väntas 12.000 barn födas i de drabbade regionerna.

Japan skickar 1.000 soldater

Japan är redo att skicka upp emot 1.000 soldater för att bidra till hjälpinsatserna i Filippinerna, uppger en japansk militärtalesman för AFP. Hjälparbetet kommer att vara koncentrerat till den totalförstörda staden Tacloban.

Tacloban var en av de första städer som befriades från den japanska ockupationen efter andra världskriget.

USA har över 250 marinsoldater och annan personal på plats och Pentagon uppger att antalet förväntas öka. Soldaterna delar ut bland annat vatten, mat, skyddsutrustning och mediciner, enligt USA Today.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet