Människor samlades på torsdagen utanför stadshuset i Tolouse i södra Frankrike för att hålla en tyst minut. Foto: TTVisa alla (13)
Visa alla (13)

Världen hyllar offer för tidningsattentat

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor samlades under onsdagskvällen runtom i världen för att hedra offren för den blodiga attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. I dag fortsätter människor runt om i världen att visa sitt stöd.

På torsdagsförmmidagen hölls en tyst minut för att hedra offren efter gårdagens attentat. Utanför kyrkan Notre Dame i Paris stog människor i regnet med pennor i händerna och skyltar med budskapet Je Suis Charlie.

Även i andra delar av världen hedras offren när människor tänder ljus och lämnar blommor utanför franska ambassader.

Många manifestationer under onsdagskvällen

I städer som Paris, Nice, London och Berlin samlades under onsdagskvällen ett stort antal människor för att uttrycka sin sorg, ilska och bestörtning över onsdagens blodiga attentat mot den franska tidningen Charlie Hebdo – ett terrordåd som hittills skördat 12 dödsoffer.

I Frankrike uppgavs manifestationerna ha samlat över 100.000 människor, varav 35.000 ska ha samlats i Paris, 15.000 i Lyon, nästan lika många i Rennes, över 10.000 i Toulouse, nära 5.000 i Nantes och 4.500 människor i Strasbourg.

Elsa Coste, en av de tiotusentals människor som under kvällen samlats på Place de la République i den franska huvudstaden beskrev stämningen som ”rörande” till SVT.

– En liten grupp började skandera ”Charlie, Charlie”, mitt i tystheten, och det tilltog väldigt snabbt. Sedan applåderade alla. Det var vackert och rörande. Sedan la sig tystnaden igen.

Höll pennor i händerna

Från London rapporterades runt 2.000 människor ha samlats på Trafalgar Square under onsdagskvällen, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

Demonstranterna, varav många höll pennor i händerna för att uttrycka sitt stöd för den franska satirtidningen, stämde upp i landets nationalsång Marseljäsen. Enligt Arnaud Vervoitte, som befann sig bland demonstanterna, hade många samlats på torget för uttrycka sin sorg över det inträffade.

– Vi är här för att visa vårt stöd för press- och uttrycksfriheten, men även för att visa vår sorg.

Arnaud Vervoitte uppgav att han nu fruktar att onsdagens attentat kommer att leda till att stödet för den extrema högen i Frankrike ökar, enligt The Guardian.

– Om uppgifterna stämmer är jag rädd att det här kommer att leda till att extremhögern får ytterligare stöd för sin politik, något som redan är ett problem i Frankrike. Vi har redan nu sett hur Front National uttnyttjar händelsen utan att ens känna till detaljerna.

Berlin, Madrid och Stockholm hyllar offer

I Berlin samlades under onsdagkvällen runt 300 människor vid Brandenburger Tor för att hylla offren för dagens attentat, enligt den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung.

Många i den samlade folkmassan valde även att lägga blommor framför den franska ambassaden i den tyska huvudstaden för att visa sitt deltagande.

Även i den spanska huvudstaden Madrid samlades under onsdagkvällen en stor folkmassa framför den franska ambassaden för att hylla offren för terrorattacken, enligt den spanska dagstidningen El Paìs.

Också i Stockholm hölls en manifestation utanför den franska ambassaden för att hedra offren för dådet. Enligt en deltagare i manifestationen uttryckte Frankrikes ambassadör Jacques Lapouge sin glädje över att initiativet till sammankomsten kommit från den franska befolkningen i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet